Dan Andronic: Pe cine a deranjat Doina Pană?

Doina Pană, fostul ministru al Apelor și Pădurilor din 2018, a fost otrăvită cu mercur în timpul mandatului, s-a confirmat în urma unor expertize oficiale.

08 feb. 2021, 12:05
Dan Andronic: Pe cine a deranjat Doina Pană?

Expertizele au fost efectuate de către specialiştii de la Institutul de Medicină Legală și de medicii de la Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon”. A fost efectuată o expertiză endocrinologică, care urma să demonstreze că otrăvirea cu mercur nu a venit în urma consumului unor fructe de mare, ci a fost o otrăvire intenționată.

Doina Pană a declarat luna trecută, la România Tv, că le-a spus procurorilor pe cine bănuiește că ar fi în spatele tentativei de omor.

”Eu nu am avut avocat, până acum câteva luni. Am considerat că sunt parte vătămată și că trebuie ca autoritățile statului să mă apere. DIICOT ar putea să schimbe încadrarea în atentat la siguranța statului, nu doar tentativă de omor calificat și grup infracțional organizat. Nu au reușit să mă omoare, dar scopul și l-au atins. Eu din politică am plecat, din guvern am ieșit. Tot ceea ce am vrut eu să fac nu s-a mai făcut, ulterior”, a declarat fostul ministru.

Despre acest subiect a scris și Dan Andronic într-un editorial pentru Evenimentul Zilei:

Faptul că Doina Pană afirmă că știe dar nu poate dezvălui numele persoanei respective ne ține într-un suspans incredibil. O persoană foarte apropiată, de încredere, din anturajul Ministrului, care îi toarnă zi de zi în ceai, în sucul de portocale, în paharul cu apă, o substanță otrăvitoare pe bază de mercur, este un scenariu demn de un serial cu spioni, poate chiar de Spycraft.

Cazurile Ioan Rus, Victor Iușcenko, Alexei Navalnîi

În general, această metodă este folosită de ruși pentru eliminarea unor politicieni indezirabili, unor spioni sau foști spioni din Occident. Pentru anecdotă, victimele, otrăvite în deplasare sau la ele acasă, merg să se trateze … în Austria sau Germania, care au centre performante în detectarea substanțelor otrăvitoare. Așa s-a întâmplat în cazul vice-premierului Ioan Rus, al fostului Președinte al Ucrainei, Victor Iușcenko, și în cazul recent al lui Navalnîi.

Empatia ne șterge din memorie faptul că prima persoană care a aflat de intoxicarea cu mercur a Doinei Pană a fost Liviu Dragnea, fostul lider PSD, astăzi aflat după gratii. Tot din empatie am uitat că Liviu Dragnea și o altă membră de vază a PSD, Gabriela Firea, au afirmat că au fost victimele unor agresiuni care nu au fost niciodată confirmate de justiție.

În declarațiile de anul trecut, Doina Pană a lăsat de mai multe ori să se înțeleagă, fără să afirme cu subiect și predicat, că toată povestea ar veni din direcția celor pe care i-a „deranjat” cu măsurile împotriva tăierilor ilegale pe care le-a luat în timpul mandatului său ca Ministru al Apelor și Pădurilor, și anume „mafia lemnului”.

Ministrul a mai menționat în aceleași discuții și pagubele pe care aceste măsuri le-au provocat unei companii austriece. Într-un scenariu cu spioni, ar fi o dezlegare prea facilă a enigmei și Sherlock Holmes s-ar plictisi.

Citiți continuarea editorialului lui Dan Andronic AICI.