Dan Andronic: „Sebastian Ghiţă a fost audiat prin comisie rogatorie. Sunt probe multe administrate”

Fostă şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seară că a fost citată vineri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Procurorul susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

13 feb. 2019, 20:06
Dan Andronic: „Sebastian Ghiţă a fost audiat prin comisie rogatorie. Sunt probe multe administrate”

„Au fost audiate multe persoane, sunt probe importante, nimeni nu risca un asemenea scandal cu Laura Codruţa Kovesi. Nu a fost audiat doar dl. Ghiţă, au fost audieri maraton în ultimele săptămâni, fără televiziuni, fără presă, cum era la DNA”, a declarat Dan Andronic la România TV.

Sebastian Ghiţă a depus o plângere la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie în care susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală recent, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei. Procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi este Adina Florea, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea DNA.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată, pe 9 iulie 2018, de la conducerea DNA, după ce preşedintele Klaus Iohannis a dat curs deciziei Curţii Constituţionale, care îi impunea emiterea unui decret de revocare din funcţie. Şase luni mai târziu, în decembrie 2018, fostul procuror şef DNA a atacat la CEDO decizia de revocare, precizând că i-au fost încălcate drepturile omului şi că nu doreşte reinstalarea în funcţie. Plângerea Laurei Codruţa Kovesi încă nu a fost soluţionată de CEDO.

Între timp, numele Laurei Codruţa Kovesi a apărut pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani lui Tudorel Toader. Astfel, ordinea preferinţelor este, potrivit documentului: 1. Laura Codruţa Kovesi (România), 2.Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi 3. Andres Ritter (Germania). Ministerul Justiţiei urmează să desemneze trei candidaţi, în numele României, pentru a fi numiţi de către Consiliul UE în funcţia de procuror european, dar selecţia la nivelul instituţiei conduse de Tudorel Toader nu a fost încă demarată. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.