Dan Barna, consternat de închiderea dosarului 10 august. „O hotărâre cel puțin stupefiantă. Nu putem să ridicăm din umeri la nesfârșit”

Vicepremierul Dan Barna a catalogat decizia Tribunalului București de a respinge definitiv cererea de redeschidere a dosarului 10 August drept una "cel puţin stupefiantă". Copreşedintele USR PLUS a precizat că a discutat cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion, despre hotărârea instanţei şi ia în calcul inclusiv să se adreseze CEDO.

04 mart. 2021, 23:56
Dan Barna, consternat de închiderea dosarului 10 august. „O hotărâre cel puțin stupefiantă. Nu putem să ridicăm din umeri la nesfârșit”

Dan Barna a criticat decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti care au respins definitiv cererea de a fi redeschis dosarul incidentelor produse la 10 august 2018 la mitingul din Piața Victoriei.

„O hotărâre cel puțin stupefiantă. Totdeauna mai există o cale. Dacă se mai poate face ceva, vom face cu siguranță. Dacă nu, se va merge mai departe spre CEDO”, a declarat Dan Barna, într-un interviu acordat G4media.

Copreşedintele USR PLUS consideră că varianta CEDO „ar însemna să ne facem din nou de râs ca țară”.

De asemenea, vicepremierul Dan Barna a respins acuzaţiile CSM care a criticat USR PLUS că a atacat prin poziţiile exprimate independenţa justiţiei. Liderul USR este de părere că partidul său, chiar dacă este la putere, are dreptul să exprime un punct de vedere, care ”reflectă o stare de spirit care există în societate”, fără ca acest lucru să însemne o presiune asupra justiției.

„Ideea că nu există vinovați nu este sustenabil pentru nicio putere a statului. Deci nu poți să spui privind cetățenii în ochi, e în regulă, 10 august a fost corect, noi ne-am exprimat punctul de vedere, asta este. Aici avem problema de fond, nu putem să ridicăm din umeri la nesfârșit și să spunem nu avem niciun vinovat”, a declarat Barna, conform sursei citate.

Stelian Ion a anunțat o conferinţă de presă, vineri, la ora 11, cel mai probabil despre închiderea dosarului 10 august.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi ministrului Justiţiei Stelian Ion să explice urgent cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul care vizează evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.”, a spus președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după declaraţia lui Iohannis referitoare la dosarul 10 august: „Politicienii trebuie să se hotărască dacă respectă independenţa justiţiei sau nu o respectă şi pun presiune pe judecători”