Dan Barna, despre demiterea lui Vlad Voiculescu: „Un exerciţiu neinspirat. Felul in care USR-PLUS şi PNL şi premierul Cîţu înţeleg o demitere este fundamental diferit”

Preşedintele USR Dan Barna a vorbit miercuri seară despre criza politică prin care a trecut coaliţia de guvernare, în urma demiterii ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de către premierul Florin Cîţu.

21 apr. 2021, 21:23
Dan Barna, despre demiterea lui Vlad Voiculescu: „Un exerciţiu neinspirat. Felul in care USR-PLUS şi PNL şi premierul Cîţu înţeleg o demitere este fundamental diferit”

Dan Barna spune că această criză a trecut, forţele politice din coaliţia de guvernare ajungând la un numitor comun, care a fost şi trecut, sub forma unui amendament, în acordul de coaliţie.

„A fost practic primul moment de incercare al acestei coalitii. Modul de demitere al lui Vlad Voiculescu a dus in pragul unei crize politice, dar am reusit sa aratam ca avem maturitatea necesara sa ramanem intr-un proiect fata de care nu exista alternativa in Romania, in acest moment. Am stabilit un mecanism prin care o situație cum a fost cu Vlad Voiculescu să nu se mai întâmple.

In acest moment avem un singur scenariu, pe care il traim cu totii, acest guvern de coalitie, care are ca principal scop trecerea de pandemie. Nici nu a fost vorba de orgolii, vreau sa fiu foarte clar, ci niste disfunctionalitati pe care sper ca le-am rezolvat, ca sa nu mai apara.

Dan Barna: „Miniştrii nu sunt singuri, au un partid în spate. Stabilitatea guvernului ţine de mai multe partide”

Nu-mi propun sa rememoram o situatie pe care deja am depasit-o. A avut loc un dialog in care domnul Citu m-a informat ca ii va demite pe ministrul Vlad Voiculescu si pe secretarul de stat Andreea Moldovan.

I s-a reprosat partea de comunicare. Vlad Voiculescu fiind in prima linie, presiunea a fost foarte mare si unele aspecte de comunicare nu au fost cele mai fericite. Dar pozitia noastra, si nu am sa merg mai departe, este ca Vlad Voiculescu a facut ceea ce trebuia. In momentul in care am facut coalitia nu am discutat ce se intampla daca un premier vrea sa faca o astfel de remaniere. Probabil ca asta este vina noastra. Asta am facut in ultimele zile, am facut astfel incat sa nu ne mai intalnim cu astfel de situatii.

Felul in care ideea unei demiteri este inteleasa de USR-PLUS si de PNL si premier este fundamental diferit. Asta am discutat si am reglat in ultimele zile. A fost un exercițiu neinspirat. Dacă într-un guvern monocolor premierul are atributul exclusiv de a demite un ministru, în cadrul coaliției miniștrii respectivi nu sunt acolo doar prin voința premierului. Stabilitatea guvernului ține de coaliție. A fost un moment de nedreptate pentru USR PLUS ceea ce s-a întâmplat. Liberalii au înțeles că nu s-a procedat cum ar fi trebuit

Ceea ce a văzut toată România a fost că Vlad Voiculescu a fost victima unui linșaj mediatic în ultima vreme, la televiziunile numite ”de casă”. În momentul în care devii țintă într-o campanie de linșaj orice gest este criticat.

Premierul și el a fost sub această presiune. Modalitatea în care s-a întâmplat acest lucru a generat situația delicată. Trăim într-o țară în care din păcate media și Facebook fac agenda publică. Modalitatea prin care funcționează societatea s-a schimbat”, a spus Dan Barna la TVR.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătăţii, primele declaraţii: Voi continua proiectele începute de Vlad Voiculescu