Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătăţii, primele declaraţii: Voi continua proiectele începute de Vlad Voiculescu

Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătăţii după demiterea lui Vlad Voiculescu, a susţinut prima conferință de presă cu ocazia preluării mandatului de ministru.

21 apr. 2021, 19:42
Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătăţii, primele declaraţii: Voi continua proiectele începute de Vlad Voiculescu

Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătăţii, susţine prima conferinţă de presă de la instalarea în funcţie. Conferinţa de presă este organizată la ora 19.30 la sediul Ministerului Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că mandatul său se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe trei priorităţi: atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului spitalelor şi a serviciilor de sănătate.

Principalele declaraţii ale noului ministru al Sănătăţii

-Infrastructura medicala s-a dovedit de multe ori insuficientă şi neadaptată la nevoile actuale. Lipsa de personal medical a lăsat multe zone fără acoperire. Managementul defectuos şi lipsa de coordonare dintre diferite niveluri de asistenta medicală au dus la transferul pacienţilor. Mandatul meu se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe următoarele priorităţi:

-atragerea şi utilizarea fondurilor europene pentru investitii în sanatate. Aceste investitii pot face diferenta intre viaţă şi moarte.

-creşterea accesului la servicii medicale de bază.

-reforma managementului spitalelor şi a serviciilor de sănătate.

Multe proiecte au început în mandatul lui Vlad Voiculescu, le voi continua fără ezitare. Voi încuraja toate elementele de reformă.

Am convingerea că împreună putem depăşi această criză sanitară

Întrebări:

Veți avea o altă comunicare în relația cu premierul, față de Vlad Voiculescu?

Am venit aici să fac treabă și am lucrat bine și cu dl Vlad Voiculescu și mă aștept să lucrez bine și cu dl Cîțu. Comunicarea publică – atât noi, MS, cât și presa, trebuie să comunice responsabil, pentru că altfel mesajele riscă să fie interpretate greșit

Despre echipă:

E în curs de formare., în următoarele zile va f în curs de consolidare. O mare parte din medicii care au ajutat-o pe dna dr Moldovan vor rămâne alături de noi

Va fi Vlad Voiculescu consilierul dvs?

Așa cum am spus, echipa încă se formează.  Nu pot spune că voi șterge cu buretele aspirațiile comune cu Vlad Voiculescu, dar perioada care urmează este cu Ioana Mihăilă, iar mandatul este al meu.

Despre reformele cerute de Cîțu în minister:

Avem în plan o reorganizare atât la MS, cât și în DSP. Sub conducerea dr Moldovan deja am început evaluarea directorilor din DSP și o vom continua. Acesta este primul pas pe care îl vom face.

E nevoie acută în MS de un departament pentru digitalizare.

Aveți acces la cele două platforme unde se raportează decesele, veți face publice datele?

În acest moment nu am acces la cele două platforme Există o anchetă care va analiza diferențele dintre datele din CoronaForm și datele din platforma MS. L-am întrebat pe Vlad Voiculescu dacă crede că voi supraviețui. A răspuns că speră că da.

Ce se va întâmpla cu clinica dvs?

Clinica mea nu a fost niciodată în subordinea MS, din ianuarie, când am venit la MS, am întrerupt orice relație contractuală cu clinica.

De ce vă e cel mai frică?

Cel mai frică îmi e că nu voi apuca să finaliz ssau să pun pe drumul cel bun reformele pentru care sunt aici.

Despre rezultatele controalelor de la Balș și Piatra Neamț

Deja, împreună cu echipa lui Voiculescu, am demarat pași în vederea ameliorării siguranței din spitale

Concluziile preliminare ale evaluărilor de la DSP-uri?

Vi le voi putea spune când voi avea acces la ele, probabil săptămâna viitoare

Aveti o solutie pentru a rezolva problema lipsei cadrelor medicale?

Există 2 probleme: -acută, lipsa medicilor din sectia de terapie intensivă şi din sectiile care tratează covid. Aici am venit cu o solutie ce permite specialităţilor înrudite să trateze pacienţii covid.

-o problemă cronică, lipsa personalului medical. Împreună cu colegii  mei am pregătit un plan de reformă pentru care primii pasi vor fi facuti odata cu noul contract cadru.

Ioana Mihăilă a fost propunerea USR PLUS pentru postul de ministrul al Sănătăţii după ce Vlad Voiculescu a fost demis din Guvern de premierul Vlad Voiculescu. Conducerea USR PLUS a trimis miercuri dimineaţă nominalizarea către premierul Cîţu, iar după-amiază preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire la MS.

Citeşte şi: Florin Cîţu, întrebat dacă ar fi de acord ca Vlad Voiculescu să fie numit consilier onorific la MS: Este în vacanţă în perioada următoare

Noul ministrul al Sănătăţii Ioana Mihăilă s-a născut în 1980 şi este de profesie medic primar endocrinolog. Ea a fost numită în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la începutul anului 2021. În această calitate, a coordonat activităţile de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluţii ferme şi clare şi asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu şi a medicinei de familie, precum şi alocarea finanţărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă, citată într-un comunicat al USR PLUS.

Citeşte şi: Mihai Tudose, declaraţie după numirea Ioanei Mihăilă la Ministerul Sănătăţii: „Discipolă a lu’ diamantu’ Voiculescu-Vlăduț-Omul-Legendă”