Dan Barna, despre negocierile de la Cotroceni: E important ca USR PLUS să fie un partener la guvernare, nu să ajute PNL să guverneze

Dan Barna a confirmat că a fost sunat de preşedintele Klaus Iohannnis şi invitat la discuţii pentru formarea unei coaliţii de guvernare şi instalarea unui nou Guvern. Barna a ţinut să precizeze că "e important ca USR PLUS să fie un partener la guvernare, nu să ajute PNL să guverneze".

08 dec. 2020, 14:55
Dan Barna, despre negocierile de la Cotroceni: E important ca USR PLUS să fie un partener la guvernare, nu să ajute PNL să guverneze

Dan Barna a declarat, într-o intervenţie la Digi 24, că miza negocierilor cu PNL şi UDMR este crearea unei majorităţi parlamentare şi apoi a unui guvern. El a mai preciat că este momentul ca USR PLUS să faca parte din coaliţia de guvernare”.

Barna a explicat că Alianţa USR PLUS are niste priorităţi clare stabilite, precum eliminarea pensiilor speciale, desființarea Secției speciale, cu care va merge la negocierile cu PNL. Întrebat ce ministere vizează Alianţa USR – PLUS în noul Guvern, în condiţiile în care Rareş Bogdan a anunţat că PNL nu vrea să renunțe la Finanțe, Justiție, Transporturi, Dezvoltare și Interne, Barna a spus că Alianţa USR PLUS  are oameni pregătiţi pentru toate ministerele şi că după negocieri va avea loc şi împărţirea portofoliilor, care va ţine cont neapărat de votul alegătorilor din 6 decembrie.

„Miza acestor consultări este să creăm o coaliție și să creăm o majoritate în Parlament și, evident, apoi un Guvern cu o agendă clară, reformatoare. Aceasta este de fapt prioritatea pentru USR PLUS la aceste negocieri, este ceea ce noi am susținut de patru ani în Parlament. E momentul ca prin votul de duminică al cetățenilor ca USR PLUS se facă parte din majoritatea de guvernare, din coaliția de guvernare. Noi înțelegem că am primit acest mandat, acest 16%, tocmai pentru ca acele proiecte ale noastre foarte specifice, legate de pensii speciale, de fără penali în funcții publice, de măsurile de sănătate, toate să devină realitate și atunci așteptările noastre sunt ca în urma consultărilor și negocierilor care vor avea loc în următoarele zile să construim o echipă de guvernare și o împărțire de ministere prin care această agendă reformatoare să devină realitate”, a mai spus Dan Barna.

E important ca USR să fie un partener la guvernare, nu să ajute PNL să guverneze„, a mai spus Dan Barna.

Dan Barna a confirmat că luni a avut şi o discuţie telefonică cu preşedintele Klaus Iohannis despre formarea unei coaliţii de guvernare. O întâlnire cu şeful statului ar urma să aibă loc zilele următoare, nu înainte ca liderul USR PLUS să se testeze pentru COVID-19, pentru a verifica dacă a scăpat de coronavirus.

Dan Barna a declarat că USR PLUS merge la negocieri cu o propunere de premier, în persoana lui Dacian Cioloş, dar nu exclude ca Alianţa să discute şi despre împărţirea funcţiilor de preşedinti ai celor două Camere ale Parlamentului.

„Nu a existat vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis şi nici cu Ludovic Orban despre preluarea de către USR PLUS a şefiei Camerei Deputaţilor”, a spus Dan Barna, care nu exclude ca această discuţie să aibă loc.

Despre posibila propunerea a lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier al noului Guvern, Dan Barna a spus că aşteaptă negocierile, dar a şi completat că „nu neaparat soluţia militară este cea mai bună”, făcând referire la funcţiile deţinute anterior de actualul premier interimar.

„Aștept să avem consultările la Cotroceni și în urma acestor consultări vom vedea și care va fi poziția noastră. Ca principiu, suntem o țară europeană, nu neapărat soluția militară este cea mai bună, dar hai să avem acestei consultări și vedem apoi despre ce discutăm”, a spus Dan Barna.

Întrebat dacă se pune problema măririi numărului de ministere în noul Guvern, Barna a spus că „problema actuală nu este numărul de ministere, ci „reprezentarea partidelor asa cum a fost vointa votului, vrem să fim parteneri”.

 

Dan Barna exclude colaborarea USR PLUS cu PSD

Întrebat ce crede despre afirmaţia lui Alexadandru Rafila care vedea posibilă o colaborare PSD – USR PLUS anul viitor, Dan Barna a spus că „sunt scenarii ale celor de la PSD”. „Nu se pune problema de negocieri sau aliante electorale cu PSD”.