Dan Barna, despre negocierile din Comisia Europeană pe tema PNRR: „Pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs, nu au respins”

Vicepremierul Dan Barna anunţă că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID.

21 apr. 2021, 23:06
Dan Barna, despre negocierile din Comisia Europeană pe tema PNRR: „Pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs, nu au respins”

Dan Barna a explicat că planul iniţial propus de guvernul României Comisiei Europene este în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, dar unele proiecte nu vor fi aprobate, lucru asumat de la început, astfel că suma finală aprobată va fi în jur de 29 de miliarde de euro.

„Unele dintre teme au fost acceptate, despre alte teme Comisia Europeană a spus: dom’le, cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta. Irigaţii. Ei au zis nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca instrument prin care statele să se repună pe picioare după criza COVID. Şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au spus că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici. Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e o discuţie în curs legată de calibrare”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.

Dan Barna: „Sunt doar câteva ţări care au finalizat PNRR-ul. Toată lumea vrea să pună în el ca în pomul de Crăciun”

Acesta a menţionat că nu au fost „eliminate complet” propunerile privind alocările financiare pentru realizarea sistemelor de irigaţii în România, însă Comisia Europeană a comunicat deja că nu va accepta propunerile aşa cum au fost ele formulate de autorităţile române. El a menţionat că se vor aloca bani pentru irigaţii din bugetul naţional.

Vicepremierul a menţionat că zilele următoare vor avea loc întâlniri în cadrul Guvernului în care se va rediscuta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Noi oricum am mers cu 40 de miliarde, sunt undeva 29 în realitate, aproape 30. Pachetul cu care am mers era undeva la 40 de miliarde, ştiind că vor fi bucăţi pe care Comisia va solicita să fie modificate sau reduse şi atunci am mers cu o propunere de supracontractare tocmai ca să avem din ce tăia. Cum e logic, toate statele fac asta. În următoarele două săptămâni, jumătatea lui mai, vom avea o formă consolidată care să fie propusă”, a mai declarat viceprim-ministrul.

Acesta a menţionat că România nu este singura ţară care nu a finalizat propunerile pentru PNRR.

„Sunt doar câteva ţări care l-au finalizat pentru că în toate statele sunt exact aceleaşi discuţii pe care le avem şi noi, toată lumea vrea să pună ca în pomul de Crăciun”, a adăugat Barna.

Citeşte şi: Rareş Bogdan, despre desfăşurarea slujbelor de Paşti: „Domnul Cîţu s-a întâlnit cu reprezentanţii cultelor religioase, care au asigurat că vor respecta întocmai măsurile”


loading...
Partenerii noștri