Dan Barna, despre ruperea coaliţiei după neînţelegerile privind desfiinţarea SIIJ: În politică orice e posibil

Liderul USR PLUS Dan Barna a declarat luni, cu privire la desființarea SIIJ, că există un amendament depus de UMDR care nu desființează SIIJ, catalogându-l ca fiind unul "toxic". Întrebat dacă e posibil să se rupă coaliţia de guvernare din cauza acestor neînţelegeri, Dan Barna a spus că orice este posibil în politică, însă rămâne optimist că liderii coaliţiei vor găsi soluţii şi consens privind desfiinţarea SIIJ.

12 iul. 2021, 12:38
Dan Barna, despre ruperea coaliţiei după neînţelegerile privind desfiinţarea SIIJ: În politică orice e posibil

Vicepremierul Dan Barna, liderul USR PLUS, reacţionează după ce ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu a exclus o rupure a coaliţiei de guvernare ca urmare a neînţelegilor cu URMR în privinţa desfiinţării Secţiei Speciale.

Întrebat dacă este posibilă ruperea coaliţiei de guvernare, Dan Barna a spus că „în politică orice este posibil”.

„Am văzut asta în ultimii 30 de ani. Până în momentul faţă această coaliţie a arătat că avut înţelepciunea şi capacitatea de a găsi soluţii şi eu rămân optimist că va găsit coaliţia soluţii pentru desfiinţarea SIIJ. Dacă pe chestiunea de calendar sunt discuţii unde putem fi toleranţi, linia roşie e asumarea unor decizii în contra programului de guvernare. Vom avea o problemă în momentul când vor fi decizii în contra programului de guvernare. Este o formă susţinută şi validată de Comisia de la Veneţia şi tocmai din această perspectivă vom continua discuţiile în coaliţie”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei USR PLUS de luni, citat de news.ro.

Citeşte şi: Stelian Ion, atac la UDMR după ce s-a opus desfiinţării Secţiei Speciale şi mutării dosarelor la DNA: „Încearcă să păcălească opinia publică”. Ce spune despre o posibilă rupere a coaliţiei

Dan Barna a afirmat că amendamentul UDMR „nu face altceva decât să mute SIIJ la Parchetul General” şi „în loc să desfiinţăm SIIJ pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă”.

„Am analizat împreună cu colegii din Biroul Naţional toate variantele posibile. Concluzia este foarte clară – amendamentul UDMR, care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat ,este unul care nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face altceva decât să mute SIIJ la Parchetul General. Ori nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care în loc să desfiinţăm SIIJ pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie dedicată magistraţilor la Parchetul General. Este un lucru de neacceptat. În momentul de faţă cu privire la SIIJ avem toate argumentele politice şi juridice şi de la Comisia de la Veneţia prin care se spune foarte clar că un astfel de instrument sabotează funcţionarea justiţiei. Propunerea UDMR nu face decât să mute adresa şi e un lucru pe care nici Parchetul General nu şi-l doreşte”, a conchis Dan Barna.

Citeşte şi: Cîţu, despre o posibilă rupere a coaliţiei din cauza neînţelegerilor privind SIIJ: Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment