Dan Barna, despre ancheta DNA care-l vizează: „Mă voi retrage dacă va fi începută o urmărire penală” VIDEO

Vicepremierul Dan Barna a avut o primă reacţie în cazul reclamaţiei depuse la DNA de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă pentru "posibila săvârșire a unor fapte de natură penală".

11 mai 2021, 16:17
Dan Barna, despre ancheta DNA care-l vizează: „Mă voi retrage dacă va fi începută o urmărire penală” VIDEO
Dan Barna, în plenul Camerei Deputaţilor MEDIAFAX FOTO

Dan Barna a fost întrebat despre dosarul în care este vizat privind presupuse fraude cu fonduri europene care a fost transmis de către Departamentul de Luptă Anti-Fraudă la DNA pentru „posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”.

„Dacă se va porni o urmărire penală împotriva mea, mă voi retrage. E un lucru firesc şi niciun fel echivoc aici.  Mă voi retrage în măsura în care se va porni o urmărire penală în ceea ce mă privește. Restul, în momentul de faţă, nu există nimic”, a declarat Dan Barna în Parlament.

„Informaţiile, aşa cum le-am văzut în presă sunt următoarele: în urma discuţiei pe care am avut-o acum mai mult de o lună cu DLAF ar fi încheiat una dintre verificările proiectelor şi când au realizat o notă de constatare, din care aflu din presă, repet, că ar intenţiona că ar vrea să o transmită la DNA”, a adăugat liderul USR PLUS.

Vicepremierul a subliniat că acest lucru este ceea ce a cerut „din 2019, de când a început această verificare în cadrul campaniei prezidenţiale”.

„Îmi doresc şi sper că se încheie cât mai repede această poveste. Din informaţiile pe care le-am văzut în articol apărut astăzi pare că este vorba despre patru persoane – manageri de structuri de economii sociale şi experţi cu recrutare, poziţie pe care eu n-am avut-o în respectivele proiecte

Concluzia logică ar fi că nu este vorba despre persoana mea, dar chiar astăzi am făcut o solicitare la DLAF, tocmai pentru a-i transmite şi mie acea notă de constatare”, a afirmat Barna.

Dan Barna, despre discuţiile la DLAF. „Nu au reţinut nicio faptă”

„În timpul acelei discuţii pe care am avut-o în urmă cu mai bine de o lună, cei doi angajaţi de la DLAF mi-au spus că nu au reţinut nicio faptă în ceea ce mă priveşte şi mi-au spus că lucrurile sunt clare şi în regulă. Sper să primesc acea notă de constatare. Sper să se clarifice cât mai repede lucrul acesta”, a afirmat Barna.

Vicepremierul a subliniat că este „deschis” să clarifice „orice incertitudine şi neclaritate” pe care ar avea-o DLAF referitor la proiectele cu bani europeni.

„Nu există nicio faptă care să-mi fi fost comunicată în ceea ce mă priveşte. Sunt foarte liniştit din acest punct de vedere pentru că nici nu există vreo faptă penală în ceea ce înseamnă activitatea mea de dinainte de politică”, a menţionat liderul USR.

De asemenea, Barna a dat de înţeles că nu a fost „invitat” la niciun fel de audiere, „cu excepţia celei de acum o lună şi jumătate”.

Dan Barna, explicaţii pe Facebook despre reclamaţia la DNA

„În contextul informațiilor apărute astăzi în presă sunt necesare următoarele precizări:
Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA. Am încredere că nu au ales să anunțe în presă înainte să mă informeze și pe mine.
Din articolul care a apărut azi în presă se desprind următoarele informații:
– Că DLAF a finalizat o verificare începută în timpul campaniei prezidențiale din 2019 și intenționează să transmită către DNA nota de constatare a verificării. Se întâmplă practic exact ceea ce am cerut încă din 2019, fiind singura forma prin care această poveste se poate închide.
– Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuții în recrutare și manageri de structuri de economie socială. Eu nu am avut în proiectele menționate niciuna din aceste calități, poziția mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea. Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat și pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reținut nici o faptă ilegală în ceea ce mă privește. Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar până în acest moment nu am primit nici o informație oficială.
– Se induce ideea că numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Dacă vă fi, voi spune eu, înainte să vehiculăm informații incomplete, pe surse și de natură să creeze confuzii inutile.
Am fost permanent la dispoziția DLAF și sunt în continuare la dispoziția lor pentru orice fel de informații vor avea nevoie. Înțeleg că instituțiile trebuie să își facă datoria și să verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene și e firesc să fie așa; ce nu este firesc e că o instituție să comunice în presă informații incomplete. Este în mandatul DLAF să documenteze și să fundamenteze suspiciuni de fraudă – confirmate sau nu apoi de organele competente – nu să alimenteze suspiciuni la adresa oricărei persoane, publice sau nu.
Am zis din primul moment că vreau că această cercetare să se termine cât mai repede. Îmi mențin solicitarea și aștept că DLAF să o finalizeze.
În sinteză:
Nu am nici o informație oficială despre existența vreunui dosar pe numele meu.
Nu am nicio informație despre existența vreunei fapte care să îmi fie imputată de DLAF sau de vreo altă instituție a statului, pentru că nu există niciuna”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

PSD cere marți, după ce DLAF a trimis la DNA dosarul privind presupuse fraude cu fonduri europene în care este vizat Dan Barna, că vicepremierul trebuie să demisioneze din moment ce el este cel care a militat pentru „Fără penali în funcții publice”.

„Conform propriilor standarde, de astăzi Dan Barna a intrat #oficial în categoria penalilor în funcții publice. Prin urmare, tot conform propriilor standarde, astăzi Dan Barna are obligația de a-și da demisia din funcția de vicepremier.

Citeşte şi: PSD şi AUR cer demisia lui Dan Barna: „Fără penali în funcţii publice!”

Dan Barna nu a scăpat de scheletul din dulap legat de fondurile europene. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016.

Newsweek România a trimis adrese către DLAF prin care a cerut lămuriri în legătură cu situația cercetărilor în cazul proiectelor europene derulate atât de firma în care Dan Barna a fost deținător de părți sociale, cât și în cazul proiectelor în care Barna a fost implicat ca expert.

Datele DLAF ar fi demonstrat, potrivit surselor citate, că unele plăți nu ar fi ajuns la cei care apar în acte că ar fi primit banii iar unele echipamente ar fi fost achiziționate din surse incerte, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă. Între timp, DLAF i-a audiat atât pe Dan Barna, cât și pe sora sa.

Citeşte şi: Dan Barna, verificat de DLAF în PATRU proiecte cu bani europeni