Dan Barna, primele explicaţii despre ancheta DNA. „Mi se reproşează că trei dintre formulare au fost completate ulterior”

Vicepremierul Dan Barna reproşează DLAF că nu i-a pus la dispoziţie documentele trimise către DNA în cazul său pentru fapte de corupţie cu fonduri europene. Liderul USR a confirmat că există nereguli produse din cauza unor "confuzii grave".

12 mai 2021, 17:28
Dan Barna, primele explicaţii despre ancheta DNA. „Mi se reproşează că trei dintre formulare au fost completate ulterior”

Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, a dat explicaţii cu privire la acuzaţiile care i se aduc privind presupusa fraudă cu fonduri europene.

„Am văzut că au fost mai multe informaţii incerte în zilele anterioare referitoare la rolul DLAF. DLAF este o instituţie administrativă care face verificări referitoare la proiectele europene şi în  măsura în care există neclarităţi şi suspiciuni, acestea trebuie trimise la DNA, instiţia responabilă cu verificarea jurisdicţională. E procedura standard.

În urma apariţiei articolului de ieri, am solitat de la DLAF să-mi fie transmisă şi mie nota de control în care erau trase nişte concluzii referitoare la activitate proiectelor mele.

Am primit un mesaj în care mi se spunea cumva ironic că au primit cererea mea şi voi primi răspunsul în termenul prevăzut de lege, însă pe parcursul zilei de ieri am primit din spaţiul media câteva bucăţi din această notă de control, cele care se referă la mine şi concluziile respectivei note de control”, a spus Dan Barna.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Traian Băsescu, despre reclamarea lui Dan Barna la DNA. „E posibil ca USR să fie într-o situaţie dificilă”

Vicepremierul a afirmat că e vorba despre o „neclaritate pentru că ar fi nevoie ca DNA să-şi exprime un punct de vedere”.

„În proiectele de economie socială era necesară înregistrarea fiecărui beneficiar, de grup ţintă şi completarea unui formular. Mi se reproşează că trei dintre formulare, sunt câteva zeci în proiect, pentru trei dintre formulare completarea nu s-a făcut faţă în faţă. Chiar aşa şi este. Au fost completate după finalizarea procesului de recrutare. Au fost apoi transmise la noi la sediu.

Confuzia gravă care există în acest material şi pe care o transmit şi public este că se încearcă, din punctul meu de vedere, grav şi eronat asimilarea activităţii de recrutare a unor beneficiari cu completarea formularului prin care aceştia confirmă că se înscriu în proiect şi îndeplinesc condiţiile.

Trei formulare care făceau parte din procesul prin care acele persoane au fost angajate au fost completate în acelaşi timp sau ulterior încheierii contractului de muncă. Într-adevăr, nu am semnat faţă în faţă acele contracte, cerinţa aceasta fiind una care a fost eliminată ulterior de finanţator, pentru că atunci când vorbeşti de proiecte naţionale cu acoperire regională e imposibil faptic ca un expert recrutor să meargă prin toată ţara să semneze cu persoana respectivă. Ceea ce se verifică este respectarea condiţiilor”, a spus Dan Barna.

Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Anti-Fraudă le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016.

Citeşte şi: PSD şi AUR cer demisia lui Dan Barna: „Fără penali în funcţii publice!”. Reacţia lui Dan Barna