EXCLUSIV | Traian Băsescu, despre reclamarea lui Dan Barna la DNA. „E posibil ca USR să fie într-o situaţie dificilă”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat marţi, în direct la România TV, că este posibil ca premierul Florin Cîţu să nu fi fost informat de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) despre reclamarea la DNA a unor fapte de care este suspectat actualul vicepremier Dan Barna.

11 mai 2021, 22:29
EXCLUSIV | Traian Băsescu, despre reclamarea lui Dan Barna la DNA. „E posibil ca USR să fie într-o situaţie dificilă”

Traian Băsescu a comentat în emisiunea „Punctul Culminant” de la România Tv despre faptul că Dan Barna s-a afla printre experții vizați de procurorii DNA. Europarlamentarul a explicat că este posibil ca reclamarea lui Barna la DNA să fi fost făcută fără informarea premierului Florin Cîţu.

„Era posibil pentru DLAF este aparent o structură care ţine de Guvern. E prelungirea în statele membre a OLAF. Este mai degrabă un organism de centralizat al OLAF-ului Bruxelles.

Este posibil să nu-l informeze şi să fii făcut informarea că au făcut o sezizare direct la OLAF”, a declarat Traian Băsescu, în direct la România TV.

Victor Ciutacu, prezentatorul emisiunii „Punctul Culminant”, a reamintit că Liviu Dragnea, fostul preşedinte PSD, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „Angajări fictive” la Protecţia Copilului Teleorman. În schimb, asupra lui Dan Barna, liderul USR, ar plana suspiciuni privind fraude cu bani destinaţi persoanelor cu handicap.

„Suspiciunile deocamdată nu au fost făcute publice de nicio instituţie a statului. Sunt suspiciuni lansate cu un oarecare temei de presă. Nu ştim dacă Parchetul îl va pune sub urmărire penală pe Dan Barna sau nu. Aş fi mai rezervat până la momentul la care procurorii se vor pronunţa”, a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu, despre posibila anchetare a lui Dan Barna: „Urmărirea penală nu poate să înceapă decât dacă o aprobă Parlamentul.”

„Deocamdată nu este nicio învinuire. Aveţi dreptate cu demagogia pe care o afişa USR-ul la simple suspiciuni, trebuia să dispari din viaţa publică. E posibil ca USR să fie într-o situaţie dificilă dacă se va produce începerea urmăririi penale împotriva domnului Barna.

Urmărirea penală nu poate să înceapă decât dacă o aprobă Parlamentul”, a afirmat fostul preşedinte.

Dan Barna a discutat marţi despre dosarul în care este vizat privind presupuse fraude cu fonduri europene care a fost transmis de către Departamentul de Luptă Anti-Fraudă la DNA pentru „posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”.

„Dacă se va porni o urmărire penală împotriva mea, mă voi retrage. E un lucru firesc şi niciun fel echivoc aici.  Mă voi retrage în măsura în care se va porni o urmărire penală în ceea ce mă privește. Restul, în momentul de faţă, nu există nimic”, a declarat Dan Barna în Parlament.

Dan Barna nu a scăpat de scheletul din dulap legat de fondurile europene. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016.

Citeşte şi: Dan Barna, despre ancheta DNA care-l vizează: „Mă voi retrage dacă va fi începută o urmărire penală” VIDEO