Dan Barna: „România este o republică bananieră în care Constituţia pare opţională. Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS”

Încă preşedinte al USR PLUS, dan Barna respinde orice refacere a coaliţiei de guvernare atât timp cât Florin Cîţu va fi la Palatul Victoria.

27 sept. 2021, 13:07
Dan Barna: „România este o republică bananieră în care Constituţia pare opţională. Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS”

Dan Barna şi-a exprimat opinia legată de rezultatele alegerilor pentru noua conducere a Partidului Naţional Liberal, în urma cărora Florin Cîţu şi echipa sa au obţinut o victorie categorică. Cîţu este noul preşedinte al partidului, Rareş Bogdan este prim-vicepreşedinte, iar Dan Vîlceanu este noul secretar general.

Dan Barna, preşedintele USR-PLUS, partid aflat în coaliţia de guvernare, reafirmă că Florin Cîţu nu mai are susţinere politică din partea formaţiunii sale.

„Nu a fost niciodată problemă de comunicare, evident că vom discuta cu preşedintele PNL. Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS”, a spus Dan Barna.

Dacian Cioloş recunoaşte: „Da, am participat la o spirală MISA, la mare. Chiar nu îmi pare rău”
„Vom susţine moţiunea. Aşteptăm ca decizia Curţii Constituţionale să readucă România în logica de respectare a Constituţiei pentru că acum suntem într-o logică de republică bananieră în care Constituţia pare că e opţională”.

Vineri au loc alegeri şi pentru conducerea USR PLUS, iar Barna spune că „a face un pas în spate sau nu revine firesc ca rezultat al alegerilor”, referindu-se la atitudinea pe care o va avea în situaţia în care pierde şefia partidului.

Florin Cîţu: Am încredere că la USR, până la urmă, va câştiga raţiunea şi vor înţelege că lângă PSD şi AUR nu au ce câştiga 

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că PNL este dispus să discute cu USR PLUS oricând doreşte acest lucru şi a precizat că are încrederea că în acest partid va câştiga raţiunea şi se va delimita de PSD şi AUR.

„USR preferă să stea lângă PSD şi AUR, dacă nu vor să discute cu PNL. Oricând discutăm cu ei dacă au disponibilitate de a discuta cu PNL. Noi mergem mai departe cu programul de guvernare, avem aceleaşi proiecte, nu se schimbă nimic. Plecarea din funcţie a mea, înseamnă schimbarea programlui de guvernare. Dacă pică Guvernul va fi un nou program de guvervare. Cine doreşte o criză politică pe negocieri, când azi semnăm PNRR, să luăm de la capăt negocierile. Am încredere că la USR, până la urmă, va câştiga raţiunea şi vor înţelege că lângă PSD şi AUR nu au ce câştiga”, a declarat luni Florin Cîţu.

Rareş Bogdan: „Întindem o mână, fără să exagerăm, către colegii din USR PLUS”. Dacian Cioloş: „Nu intenţionez să intru în guvern”
El a reiterat că „parlamentarii PNL nu vor vota niciodată împotriva propriului Guvern”. Co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş anunţă duminică pe Facebook că nu a discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor, reiterând că USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condiţiile deja expuse: alt premier şi calendar clar de reforme. Co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, a afirmat că nu a existat niciun fel de discuţie cu premierul Florin Cîţu în ultima perioadă şi toate informaţiile că ei s-ar fi întâlnit şi i-ar fi fost oferite anumite funcţie reprezentau dezinformări de campanie electorală.

Cioloş a mai spus, într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu este interesat să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin surse politice pentru News.ro. Dacian Cioloş a insistat că PNL trebuie să vină cu o altă propunere de premier pentru refacerea coaliţiei de guvernare, varianta Florin Cîţu fiind exclusă.