Dan Barna s-a resemnat: „Suntem gata de opoziție până în 2024”. Cioloş ameninţă cu suspendarea lui Iohannis oferă şefia Senatului pentru revenirea USR PLUS la Guvernare

Dan Barna a rămas fără job la Guvern şi se concentrează pe alegerile interne din USR-PLUS, unde concurează cu Dacian Cioloş pentru postul de preşedinte al Coaliţiei.

10 sept. 2021, 17:56
Dan Barna s-a resemnat: „Suntem gata de opoziție până în 2024”. Cioloş ameninţă cu suspendarea lui Iohannis oferă şefia Senatului pentru revenirea USR PLUS la Guvernare

Copreședintele USR PLUS Dan Barna a declarat, vineri, la o dezbatere între candidații la șefia formațiunii, că dacă PNL nu renunță la premier, atunci USR PLUS va intra în opoziție.

„Matusa mea avea o vorba, lucrurile se fac cu oameni. Optiunile sunt foarte clare. In urma rezultatului alegerilor, singura coalitie care poate guverna modernizator este PNL USR PLUS UDMR. Este optiunea celor de la PNL sa vina cu alt premier. Daca cei de la PNL vor ramane cu o echipa castigatoare cu PSD, pozitia noastra in opozitie devine una fireasca. Nu ramanem intr-o coalitie in orice conditii. Conditia noastra este alt premier responsabil. Da, as prefera o coalitie cu PNL si UDMR, dar orice alta varianta inclusiv opozitie pana in 2024 este o alternativa pe care suntem gata sa o asumam”, a declarat Dan Barna.

Cristian Tudor Popescu, după scandalul din Parlament: „Cum ar fi România guvernată de AUR şi USR-PLUS?”

 Oferta lui Dacian Cioloș pentru reintrarea la guvernare: Premier USR PLUS, PNL să ia ambele camere ale Parlamentului

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a declarat, vineri, la o dezbatere între candidații la șefia formațiunii, că propune ca garanția îndeplinirii reformelor USR PLUS este ca formațiunea să dea viitorul premier, iar PNL să ia șefii Senatului și Camerei Deputaților.

„Sensul existentei politice a USR PLUS e de a schimba sistemul, de a-l moderniza si reforma. Daca avem garantii ca putem face aceste reforme are sens sa rediscutam de o reintrare la guvernare, dar asta presupune sa ne luam aceste garantii. Va lansez o idee provocatoare, cea mai buna cale sa luam aceasta garantie este sa le propunem celor de la PNL si UDMR sa facem o propunere de premier. Este putere de impartit, Senatul si Camera Deputatilor sunt structuri cu putere asa incat poate exista un echilibru. Daca nu vom avea garantia ca putem face reforme, decat sa fim un partid umbra al PNL-ului care face cu noi ce vrea, atunci mai bine ne gandim la opozitie”, a spus Cioloș.

Dezbatere între candidații la funcția de președinte USR PLUS

Candidații la funcția de președinte al USR PLUS – Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău – sunt în fața dumneavoastră, într-o dezbatere live organizată de filiala județeană Cluj a USR PLUS.Dezbaterea precede apropiatele alegeri interne pentru stabilirea conducerii la nivel național a partidului.La finalul dezbaterii se va organiza o conferință de presă.

Posted by Dacian Cioloş on Friday, September 10, 2021

Florin Cîţu: Credeam că suntem la masă cu un partid pro-european, un partid care nu susţine violenţa de niciun fel în Parlament. Din păcate, se pare că m-am înşelat

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, la Iaşi, că a crezut că stă la masă cu un partid european, referindu-se la USR PLUS, dar s-a înşelat, motivând că Dan Barna ar fi trebuit să intervină cu o zi în urmă în Parlament şi să nu asiste pasiv cum un liberal a fost bruscat în sala de plen.

Clotilde Armand îi răspunde lui Nicuşor Dan după ce a aflat că nu primeşte în administraţie Parcul Herăstrău şi Cişmigiu

„L-am văzut ieri (joi – n.r.) în Parlament pe liderul USR PLUS stând pasiv şi uitându-se cum acei parlamentari fără mască bruscau un coleg de-al meu şi nu spunea nimic. Astfel de atitudini nu pot fi tolerate. Dan Barna avea posibilitatea în Parlament să pună stop acestor evenimente. Eu credeam că suntem la masă cu un partid pro-european, un partid care nu susţine violenţa de niciun fel în Parlamentul României. Din păcate, se pare că m-am înşelat“, a declarat Florin Cîţu.

El a precizat că este sigur că printre membrii şi votanţii USR PLUS sunt oameni cu viziuni democratice, care sunt dezamăgiţi de alianţa cu AUR.

Dacian Cioloș vorbește de suspendarea lui Klaus Iohannis, Dan Barna se arată şi el dezamăgit de preşedinte

Întrebat ce face președintele pentru a rezolva această criză politică după ce USR-PLUS a decis să iasă de la guvernare, Dacian Cioloș aduce în discuție suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

„Președintele și prin Constituție ar trebui să joace un rol de moderator, să aducă la aceeași masă coaliția în cazul de față și mă aștept ca presedintele să joace acest rol. Nu sunt adeptul unei abordări agresive, violente, știm unde s-a ajuns cu suspendările de președinți din trecut. Nu am impresia că s-a rezolvat vreo problemă în felul acesta, ci mai mult s-au creat alte probleme.

Eu sper ca președintele să-și asume tot mai mult acest rol, lucru care nu s-a întâmplat neapărat în ultima perioadă. Mai mult, USR PLUS a fost tras de urechi. Președintele trebuie să aleagă dacă vrea să joace un rol activ în soluționarea acestei crize sau nu-l vrea să-l joace. Nu cred că o suspendare l-ar face pe președinte mai activ”, a spus Dacian Cioloș.

Liderul USR-PLUS Dan Barna a declarat, marți, după întălnirea pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, că șeful statului nu a prezentat o soluție pentru ieșirea din criză și că discuțiile au fost mai degrabă despre cronologia evenimentelor care au dus la această criză.

„Mi-aș fi dorit ca întâlnirea să fi avut loc acum mai multe zile. Știu că foarte mulți dintre dvs. sperați ca această întâlnire să vină cu o soluție. Din păcate, și sunt dezamăgit din cauza asta, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, o întâlnire benignă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize generată miercurea trecută, și am exprimat foarte clar poziția USR-PLUS conform căreia ieșirea din criză se poate rezolva foarte rapid printr-un nou premier propus de președinte, de partenerul PNL din coaliție și continuarea coaliției.

Cam aici s-a terminat partea de conținut a dialogului pe care l-am avut cu președintele. Nu s-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii. A fost o întâlnire mai degrabă formală”, a spus Dan Barna.