Dan Barna: Suntem parte dintr-o preşedinţie a Uniunii Europene pe care o conducem fără strălucire

Preşedintele USR Dan Barna spune că facem parte dintr-o preşedinţie a Uniunii Europene pe care o conducem tern şi fără strălucire, afirmând că Guvernul ratează toate oportunităţile pe care această poziţie a generat-o pentru ţară.

RomaniaTV.net
08 mai 2019, 12:21
Dan Barna: Suntem parte dintr-o preşedinţie a Uniunii Europene pe care o conducem fără strălucire

Dan Barna a declarat, miercuri, la Sibiu că România se află în punctul culminant al calităţii sale de membru al Uniunii Europene, prin faptul că deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, dar nu a ştiut să profite de această poziţie.

“Sibiul este astăzi probabil în cea mai bună poziţie în care s-a aflat România din 2007 pentru că acest summit este fără îndoială momentul culminant al calităţii noastre de membru al Uniunii Europene. Din păcate însă în acelaşi timp suntem în aceste şase luni parte dintr-o preşedinţie a Uniunii Europene pe care o conducem tern şi fără strălucire. Am întrebat zilele trecute oameni pe stradă ce ştiu despre faptul că România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi cel mai frecvent răspuns a fost un dat din uneri explicit”, a declarat Barna, citat de News.ro.

El a mai spus că oamenii nu ştiu despre acest subiect deoarece Guvernul a ratat toate oportunităţile pe care această poziţie a generat-o pentru România.

“Oamenii habar nu au despre asta pentru că acest guvern nu doar că ratează cu graţie toate oportunităţile pe care această poziţie a generat-o pentru România, dar acest guvern ne-a pus în poziţia că astăzi, în 2019, să fim în situaţia de a lupta pentru idealurile şi valorile europene în care credem, Acest guvern se dovedeşte un guvern care ne ţine, care este cumva un duşman al familiei din care face parte”, a mai afirmat Barna.

La rândul său, liderul PLUS, Dacian Cioloş, spune că România se află la cel mai de jos nivel în relaţia cu instituţiile europene din cauza comportamentului guvernării actuale.

“Suntem la cel mai jos nivel dintre România şi instituţiile europene, mai ales că din cauza comportamentului guvernării actuale PSD-ALDE şi asta în condiţiile în care România are de când a aderat la Uniunea Europeană, cea mai mare oportunitate de a fi prezentă la nivel european cu ideile şi cu viziunea ei, pentru că România asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Deci într-un an în care ar fi putut să îşi prezinte viziunea despre Uniunea Europeană, să vină cu propuneri de îmbunătăţire a modului de funcţionare a Uniunii Europene, noi suntem în situaţia în care devenim încet-încet izolaţi din cauza din cauza comportamentului Guvernului actual”, a explicat Cioloş.

Alianţa 2020 USR-PLUS a lansat miercuri, la Sibiu, manifestul pentru Europa Viitorului. Acesta are patru puncte care se referă la: o singură Uniune, de la Est la Vest, la o Uniune a tuturor cetăţenilor săi, la o Europă a inovării, competitivă la nivel global şi la o Europă care îşi protejează cetăţenii.