Dan Barna (USR), despre propunerea lui Tudorel Toader: Ministrul Justiţiei comite un abuz în serviciu

Dan Barna, preşedintele USR, consideră că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, comite "un abuz în serviciu" prin noua definiţie propusă pentru această infracţiune care "prejudiciază interesele tuturor românilor cinstiţi".

RomaniaTV.net
02 iul. 2018, 11:25
Dan Barna (USR), despre propunerea lui Tudorel Toader: Ministrul Justiţiei comite un abuz în serviciu

„Ministrul Justiţiei comite „un abuz în serviciu”, simbolic vorbind, prin anularea faptei de abuz în serviciu pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea. Noua definiţie pe care această slugă a infractorilor o propune comisiei parlamentare prejudiciază interesele tuturor românilor cinstiţi. Tudorel Toader şi Florin Iordache acţionează ca simple slugi ale infractorului Liviu Dragnea, exclusiv pentru a-l scăpa pe stăpânul lor de asumarea răspunderii penale şi în beneficiul tuturor infractorilor din România. Tudorel Toader a venit cu o propunere care redefineşte abuzul în serviciu astfel încât Liviu Dragnea şi toţi funcţionarii publici care şi-au bătut joc de români rămân nepedepsiţi. Dacă această propunere trece de votul Parlamentului, va deveni perfect legal să atribui ilegal un contract din bani publici sau să plăteşti de la stat oameni care lucrează de fapt pentru PSD şi Liviu Dragnea”, a scris Barna, luni, pe pagina sa de Facebook.

El a explicat că modificările vor fi următoarele: „abuzul în serviciu dispare, iar fapta devine similară cu luarea de mită; prin introducerea, cu privire la incriminarea funcţionarilor publici, a sintagmei ‘care refuză să îndeplinească un act’, cei de la PSD – ALDE se pun într-o poziţie de maximă putere asupra funcţionarilor publici pe care îi pot şantaja în voie şi dacă în textul iniţial era trecută ca sancţiune; ‘interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică’ – această prevedere lipseşte cu desăvârşire din propunerea de astăzi”.

Barna susţine că „obiectivul” actualei majorităţi este „să îi scape pe infractori”.

„Pentru actuala majoritate şi pentru Guvernul Dăncilă nu contează soarta zecilor de mii de români afectaţi de inundaţiile din ultimele zile, de dărâmarea unor poduri ori de surparea unor drumuri sau de lipsa accesului la servicii publice. Singurul obiectiv al lor rămâne cel declarat de Liviu Dragnea în urmă cu două săptămâni – să îi scape pe infractori! Vedem că deja legiferează nu doar pentru a-l scăpa pe Dragnea, dar şi pentru a forţa rămânerea pe viaţă în funcţie publică a oricărui infractor. Noi decidem dacă le permitem în continuare să îşi treacă România pe persoană fizică”, a adăugat Barna în postarea de pe Facebook.

Pe de altă parte, el atrage atenţia că devine ilegală folosirea cuvântul „penal”, pentru că utilizarea lui de către un funcţionar public sau reprezentant al unei autorităţi a statului se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

„Acesta este sensul articolului votat acum de majoritatea PSD – ALDE: Fapta funcţionarului public care înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca şi cum aceasta ar fi fost condamnată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declaraţia se face în numele unei autorităţi publice, pedeapsa se măreşte cu o treime. Prin acest articol PSD urmăreşte să îl pedepsească, cu închisoarea, pe preşedintele Klaus Iohannis care a fost sancţionat de CNCD pentru declaraţia: ‘Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA'”, a scris Barna, pe Facebook, într-o nouă postare. 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, propune ca abuzul în serviciu să fie infracțiune doar dacă funcționarul public a urmărit obținerea unui beneficiu direct pentru el sau rudele de până la gradul al II-lea.

Tudorel Toader redefineşte abuzul în serviciul. Fapta este parţial dezincriminată faţă de forma actuală UPDATE