Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre majorarea salariilor profesorilor: ”Este un avans din creşterile care urmează începând cu 1 ianuarie 2024”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat vineri că majorarea salarială acordată angajaţilor din sistemul educațional reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze întreg personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic începând cu data de 1 ianuarie 2024.

02 iun. 2023, 11:52
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre majorarea salariilor profesorilor: ”Este un avans din creşterile care urmează începând cu 1 ianuarie 2024”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre majorarea salariilor profesorilor. Dan Cărbunaru a subliniat că Guvernul a îndeplinit solicitările reprezentanţilor sistemului de învăţământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie.

Citește și Cu cât cresc salariile profesorilor, prin OUG dată joi. Ligia Deca: „Să reţinem că în cele mai multe cazuri se aplică sporuri”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre majorarea salariilor profesorilor

Purtătorul de cuvânt al Executivului ținut să aducă o serie de clarificări pe acest subiect și a transmis că prin OUG 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

„Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat”, a declarat Dan Cărbunaru.

În nota de fundamentare, amintită de purtătorul de cuvânt al Guvernului, se menţionează că, în noua lege a salarizării „salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an; 30% în al doilea an; 30% în al treilea an”.

Mai mult, Dan Cărbunaru a amintit că premierul Nicolae Ciucă a dispus ministrului Muncii, iniţiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanţii din sistemul educaţiei.

„Aşa cum şi-au asumat liderii coaliţiei, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024. Garanţiile privind implementarea noii grile în condiţiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învăţământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel şi de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliţiei de guvernare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește și Marcel Ciolacu: „Ordonanţa de creştere imediată a salariilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Fac apel către dascăăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an şcolar!”