Comisia Europeană aşteaptă noi propuneri pentru funcţia de comisar european, după Dan Nica şi Rovana Plumb. Reacţia PSD

Comisia Europeană aşteaptă o nouă propunere din partea României pentru postul de comisar european, după nominalizarea lui Dan Nica şi respingerea Rovanei Plumb, anunţă surse din cadrul executivului european, citate de Agerpres. PSD, prin vocea secretarului general Mihai Fifor, spune că nu a aflat nimic oficial.

08 oct. 2019, 16:20
Comisia Europeană aşteaptă noi propuneri pentru funcţia de comisar european, după Dan Nica şi Rovana Plumb. Reacţia PSD

UPDATE Guvernul român a trimis luni la Bruxelles o scrisoare cu noua propunere pentru postul de comisar european, în persoana lui Dan Nica, după respingerea Rovanei Plumb, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE) pentru Agerpres. Procesul este în derulare atât pentru candidatul României, cât şi pentru cel al Ungariei.

Pe de altă parte, o sursă din cadrul CE a afirmat că preşedintele-ales Ursula von der Leyen aşteaptă mai multe nume din partea guvernului român.

„Procesul este în derulare privind candidaţii din Ungaria şi România”, a declarat un purtător de cuvânt al CE pentru Agerpres.

„Pot să confirm că guvernul român a trimis o scrisoare ieri (luni – n.r.). Această scrisoare conţine numele unui candidat care a fost deja intervievat de preşedintele-ales dar nu a fost ales înainte”, a afirmat o sursă din cadrul Comisiei Europene, lăsând să se înţeleagă că este vorba despre Dan Nica, unul dintre cele două nume propuse de la început de guvernul de la Bucureşti pentru postul de comisar european, alături de Rovana Plumb, pentru a respecta paritatea de gen.

„Asta nu înseamnă că candidatul a fost respins. Pur şi simplu a existat un candidat alternativ care s-a descurcat mai bine la interviu. De aceea suntem în continuare în contact cu România. Mai multe nume ne-ar ajuta să ne apropiem de o decizie”, a adăugat sursa citată.

O alternativă la Dan Nica, după respingerea Rovanei Plumb, este gabriela Ciot,secretar de stat în Ministerul de Externe, votată în şedinţa CEx PSD.

_______

UPDATE Mihai Fifor, secretarul general al PSD, a declarat marţi seară că PSD nu a fost informat că Dan Nica ar fi fost respins. 

„Noi nu avem informaţii legate de o eventuală respingere a  a domnului Nica. Am vorbit ceva mai devreme cu domnia sa, evident, pe o cu totul altă temă. Dar era relaxat şi am înţeles că urmează să fie o procedură, dar nicidecum că ar fi vorba de o respingere. Nu văd de ce ne-am face griji în momentul de faţă. Dan Nica este un europarlamentar cu foarte multă experienţă, un om foarte respectat în grupul S&D şi, în opinia mea, are şanse reale să obţină această numire din partea comisarului”, a declarat Mihai Fifor la Antena 3.

Totuşi, dacă informaţia se confirmă, PSD va face o nouă propunere, a treia. PSD a aprobat în şedinţa CEx nominalizarea Gabrielei Ciot, secretar de stat în Ministerul de Externe, ca variantă de rezervă pentru Dan Nica.

”Dan Nica nu a fost respins, nu văd niciun motiv pentru care ar putea fi respins şi ar trebui să ne gândim la o altă impostază. (…) Presupunând, prin absurd, că Dan Nica ar fi respins, mergem cu altă propunere. Nu este niciun fel de problemă”, a mai spus Fifor.

_______

Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, l-a respins pe Dan Nica, a doua propunere a României pentru postul de comisar european, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Nina Andreeva, 

„Pot confirma că Guvernul Român a trimis o scrisoare ieri (7 octombrie – n.r.). Această scrisoare conţinea numele unui candidat, care fusese deja intervievat de către Preşedintele-ales al Comisiei, dar nu a fost acceptat. Echipa Preşedintelui-ales al Comisiei este în continuare în contact cu ambele guverne (român şi maghiar – n.r.), iar procesul (de selecţie – n.r.) continuă”, a declarat, pentru Digi24, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Informaţia a fost confirmată indirectşide europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

„După cum v-am spus de câteva zile: președinta aleasă a Comisiei Europene nu va accepta niciun candidat pentru poziția de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Prima propunere a României pentru postul de comisar european, Rovana Plumb, a fost şi ea respinsă. Rovana Plumb nu a trecut de audieriledin Comisia Juridicăa Parlamentului European, care a exprimat rezerve faţă de declaraţia ei de avere. În opinia Comisiei JURI, împrumuturile luate de Rovana Plumb o pun într-un conflict de interese cu postul de comisar.

Citeşte şi: Rovana Plumb: Am fost scoasă din cursă de standarde duble şi de jocuri politice