Dan Nica, audiat la instanţa supremă în dosarul Poşta Română

Dan Nica a venit, marţi, la instanţa supremă pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul Poşta Română, discuţiile având loc în şedinţă publică după ce judecătorii au respins cererea lui Tudor Chiuariu de a declara şedinţa secretă.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 13:29
Dan Nica, audiat la instanţa supremă în dosarul Poşta Română

Tudor Chiuariu a solicitat, la termenul de marţi al procesului în care este judecat alături de alte cinci persoane, declararea şedinţei secrete până la pronunţarea în dosar, pe motiv că relatările presei aduc atingere demnităţii şi constituie o presiune asupra completului de judecată. „Credibilitatea mea ca avocat este un bun. Cu fiecare articol calomnios, mi se bagă mâna în buzunar”, a declarat Tudor Chiuariu.

El a mai spus în faţa instanţei că în acest dosar este judecat pentru abuz în serviciu, nu pentru fapte de corupţie, aşa cum relatează mass-media care se referă acest dosar ca la unul de corupţie.

Procurorul de şedinţă a cerut respingerea cererii, spunând că aceasta vizează îngrădirea accesului jurnaliştilor în sala de judecată şi că altele sunt motivele în baza cărora şedinţa de judecată poate fi declarată secretă.

Judecătorii au respins cererea cu motivarea că mediatizarea excesivă nu este de natură să aducă atingere imparţialităţii.

„Imparţialitatea sistemului judiciar în ansamblul lui, pe de-o parte, şi cea a completului de judecată, pe de altă parte, nu este afectată în niciun mod de prezenţa reprezentanţilor mass-media, astfel că aceştia şi alte persoane care nu au nicio legătură cu cauza au dreptul de a asista la şedinţa de judecată”, a spus preşedintele completului de judecată.

În acest dosar sunt judecaţi fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) Mihai Toader Dan, care era şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR.

Totodată, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu sunt judecaţi pentru că au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului numărul 337 din 25 aprilie 2007 privind terenul din Calea Victoriei 133-135 din Capitală.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada anilor 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a Statului Român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a „clarifica” situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.

Procurorul de caz recunoaşte, în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei doi foşti miniştri, că din probe nu rezultă că aceştia au cunoscut faptul că imobilul a fost subevaluat cu ocazia aducerii ca aport la capitalul social al SC Imopost Developments SA, în mod indirect, ca efect al avizării HG 377/2007, asigurându-se şi beneficiile rezultate în urma subevaluării imobilului din Calea Victoriei.

Dan Nica: Dacă nu primea terenul din Calea Victoriei, Poşta ar fi cerut clădirea CEC sau a MNI

Nica a arătat, în faţa judecătorilor, că în mandatul său de ministru al telecomunicaţiilor a eliberat aproximativ 15.000 de certificate de atestare a drepturilor de proprietate, pentru toate terenurile deţinute de societăţile din subordinea Ministerului de Telecomunicaţii şi Tehnologie a Informaţiei (MCTI).

Fostul demnitar a declarat că este „foarte posibil, probabil” să fi semnat şi certificatele privind două terenuri de la adresa Calea Victoriei 133-135, în suprafeţe de 12.918, respectiv 8.218 metri pătraţi.

Nica a precizat că a semnat aceste certificate în baza amplei documentaţii întocmite şi în urma concluziilor comisiilor de specialitate special numite pentru aceste desemnate prin ordinul ministrului.