Dan Puric, de Ziua Culturii: ”Eminescu a aprins câte o lumânare fiecărui voievod. I-a pomenit. I-a băgat într-o veșnică liturghie”

Luni, 15 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Culturii Naționale, ca un omagiu adus poetului național Mihai Eminescu, născut în această dată, în anul 1850.

15 ian. 2024, 09:59
Dan Puric, de Ziua Culturii: ”Eminescu a aprins câte o lumânare fiecărui voievod. I-a pomenit. I-a băgat într-o veșnică liturghie”

Ziua Culturii naționale, sărbătorită an de an pe 15 ianuarie, va fi celebrată în 2024 prin mai multe evenimente la muzeele, teatrele și institutele culturale din țară: de la expoziții și vernisaje, la piese de teatru cu acces gratuit la Teatrul Național din București, intrări libere la peste 20 muzee din subordinea Ministerului Culturii, concerte și ateliere pentru elevi sau susținute de elevi.

Pentru a marca această zi cu o însemnătate deosebită, Dan Puric a oferit un interviu în cadrul podcastului ”Altceva cu Adrian Artene”, unul dintre principalele subiecte de discuție fiind chiar Mihai Eminescu.

„Zicea Friedrich Nietzsche că un „un popor nu e mare prin numărul de genii pe care îl are, ci prin felul în care poporul apreciază aceste genii. Aici nu e vorba de popor, dar instituțiile: instituțiile de teatru, de arte, Academia Română, Facultate de medicină, să vezi mormintele! Dacă te duci în Germania sau în Franța, nu există așa ceva.

Citește și: Burse studenţi 2024. Cum se obţine bursa specială de 13.500 de euro

Dar nu vorbesc acuma despre popor, ci despre instituții. Am văzut un om simplu că-i punea la Marin Moraru sau maestrului Dem Rădulescu câte o floare. Eminescu știi ce-a făcut? A aprins câte o lumânare la fiecare voievod, nu i-a lăsat să moară. I-a pomenit. I-a băgat într-o veșnică liturghie.

Eu simt o protecție de la mama, de la tata, de la bunica. Există forma asta de comunicare.

Eminescu ne-a legat cu veșnicia poporului român. A lăsat puțin istoria într-o parte. Arta înaltă ridică pe undeva condiția, îl ridică. Credința îți deschide aripile către acel ceva, către taină și de asta raportul românului cu transcendentul e vechi”, a explicat Dan Puric, pentru sursa citată.

Citește și: DOCUMENT BURSE şcolare 2024: De ce intră mai puţini bani pe cardul elevilor de luni