Un om de afaceri a încercat să-l mituiască pe Dan Şova. Ministrul a depus plângere la DNA

Ministrul Dan Şova a declarat, joi, pentru Mediafax, că a depus o plângere penală la DNA împotriva reprezentantului unei mari companii care, în timpul vizitei făcute în China, a încercat să îl mituiască pentru a obţine un contract vizând construcţia unui tronson de autostradă.

RomaniaTV.net
10 oct. 2013, 07:33
Un om de afaceri a încercat să-l mituiască pe Dan Şova. Ministrul a depus plângere la DNA

„Acum o lună şi ceva când m-am întors din China am depus o plângere penală la DNA împotriva unui reprezentant al unei firme mari care a încercat să mă mituiască pentru a obţine un tronson de autostradă”, a afirmat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova.

El a mai spus că în momentul în care s-a întors din China, imediat ce a coborât din avion, l-a informat pe premierul Victor Ponta asupra acestei încercări de mituire.

„Poziţia premierului a fost simplă. A spus «sesizează DNA-ul imediat» şi am sesizat DNA-ul. În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru că, fiind în fază de cercetări prealabile şi probabil cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum a fost depusă (plângerea -n.r.) acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie”, a mai spus Şova.

Până în prezent, DNA nu a comunicat nicio informaţie referitoare la acest caz.

Dan Şova s-a întâlnit la Beijing, la începutul lunii septembrie, cu reprezentanţii principalelor instituţii financiar-bancare din China. Ministrul a avut întrevederi cu liderii China Investment Corporation (CIC), China Development Bank şi China Exim Bank.

Agenda discuţiilor s-a concentrat pe două subiecte de o importanţă majoră atât pentru instituţile financiar bancare chineze, cât şi pentru statul român. Primul subiect se referă la posibilitatea finanţării de către aceste bănci a companiilor chineze care doresc să dezvolte proiecte în România, în absenţa unor garanţii oferite de stat, potrivit unui comunicat al DPIIS.

Al doilea subiect de pe agenda discuţiilor a fost posibilitatea demarării de proiecte care să acceseze finanţarea diponibilă în cadrul facilităţii oferite de Guvernul chinez. Este vorba despre linia  de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte de cooperare în ţările ECE, precum şi despre fondul de cooperare pentru investiţii, în valoare de 500 milioane USD, cu participarea instituţiilor financiar-bancare din R. P. Chineză.