Dan Şova: Pactul de coabitare este lovit de NULITATE absolută. Vor fi afectate relaţiile premier-preşedinte

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, susţine că, la acest moment, pactul de coabitare între premier şi şeful statului a fost denunţat şi că, din punct de vedere juridic, actul este nul de vreme ce preşedintele Traian Băsescu a recunoscut în spaţiul public că şi-a înşelat partenerul atunci când a semnat documentul.

07 aug. 2014, 10:48
Dan Şova: Pactul de coabitare este lovit de NULITATE absolută. Vor fi afectate relaţiile premier-preşedinte

Strict juridic, nulitatea absolută a unui act juridic are mai multe cauze în Codul civil, între care şi înşelăciunea. E reglementare în Codul civil. Când vii şi declari public că ai înşelat partenerul, că l-ai păcălit, Codul civil ne spune că actul este lovit de nulitate absolută. Ceea ce a făcut premierul Ponta a fost să-i aducă la cunoştinţă domnului Băsescu că, recunoscând şi clamând public înşelăciunea, pactul şi-a încetat efectele pentru că este nul absolut’, a spus Dan Şova, joi, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Şova a precizat că prin denunţarea pactului de coabitare relaţiile instituţionale între Executiv şi Preşedinţie nu vor fi afectate, însă, va avea de suferit relaţia premierului Victor Ponta cu preşedintele Traian Băsescu.

Politic, când vii şi spui că ai păcălit pe cineva la încheierea unui act, continuitatea acelui act ar fi lipsită de logică. Efectele – în raport intern, constituţional, raporturile dintre Guvern şi Preşedinţie nu vor fi afectate de dispariţia acestui pact. Fireşte că vor fi afectate relaţiile directe dintre premier şi preşedinte. Dacă afli, după doi ani, că cineva a semnat un act în batăia de joc, înşelând şi pe tine şi partenerii externi, normal că relaţiile sunt dificil de continuat’, a explicat social-democratul.

Ponta RUPE pactul de coabitare. SCRISOAREA premierului pentru Băsescu: Aţi semnat Pactul cu rea-credinţă

Şova a subliniat, de asemenea, şi faptul că vor exista repercusiuni la nivel internaţional, dar acestea îl vor viza numai pe preşedintele Traian Băsescu.

Acesta a ţinut să întărească faptul că, la momentul semnării pactului de coabitare, documentul era necesar pentru a crea, pe plan extern, imaginea de stabilitate şi seriozitate în România.

Pactul trebuia menţinut (…) fiindcă era un element de credibilitate. După confruntarea fără precedent de pe scena politică trebuia transmis, în noua guvernare, un mesaj de stabilitate, de seriozitate şi că instituţiile pot colabora între ele dincolo de simpatii sau antipatii. Astfel, pactul şi-a îndeplinit rolul de a crea imaginea de seriozitate şi de stabilitate în România. Prin ruperea pactului, partenerii externi vor constata că elementul de stabilitate este dat de către premier şi Guvern, iar preşedintele este cel care minte’, a afirmat Dan Şova, care a adăugat că, în opinia sa, este de aşteptat să se facă o informare cu privire la încetarea pactului de coabitare şi către partenerii internaţionali.

Traian Băsescu, PRIMA REACŢIE după ce Ponta a RUPT PACTUL DE COABITARE

Întrebat dacă desemnarea şefilor parchetelor s-a realizat în baza pactului de coabitare, Şova a explicat că procedurile au fost cele impuse de lege.

Numirile şefilor s-au făcut în temeiul legii, nu în baza pactului de coabitare. Pactul spunea să respecţi legea la numirea procurorilor. S-a respectat şi s-au făcut şi proceduri suplimentare pentru asigura transparenţa şi pentru a risipi orice îndoială cu privire la modalitatea de desemnare a şefilor parchetelor’, a conchis acesta.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a transmis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu prin care îi aduce la cunoştinţă acestuia că, date fiind declaraţiile sale de marţi seară, nu mai poate considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012.