Dan Suciu, BNR, despre eliminarea ROBOR: Există grave confuzii în înţelegerea pieţei monetare

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, susţine că declaraţiile consilierului premierului, Darius Vâlcov, privind schimbarea formulei utilizate la calculul ROBOR sau eliminarea acestui indice arată grave confuzii în ceea ce priveşte piaţa monetară şi rolul ei în alimentarea cu lichidităţi a economiei, băncilor şi trezoreriei.

RomaniaTV.net
04 feb. 2019, 17:40
Dan Suciu, BNR, despre eliminarea ROBOR: Există grave confuzii în înţelegerea pieţei monetare

„Banca Naţională a României discută cu Ministerul Finanţelor Publice şi nu înţeleg în ce calitate intervine în discuţie domnul Vâlcov. Mai mult, pare a arăta grave confuzii în ceea ce priveşte piaţa monetară şi rolul ei în alimentarea cu lichidităţi a economiei, băncilor şi trezoreriei. Pare a face aceleaşi confuzii ca şi domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir – n.r.). De exemplu, în aceste zile media tranzacţiilor interbancare e sub nivelul ROBOR la 3 luni, pentru că Ministerul de Finanţe trage banii din piaţă deoarece se plătesc taxe şi impozite. Acum ce facem, acuzăm Finanţele că ROBOR-ul creşte? Piaţa monetară funcţionează eficient şi asemenea declaraţii nu fac decât să o pună nedrept sub semnul întrebării. De vreme ce ROBOR-ul la 3 luni a intrat în structura ratelor prin OUG, chiar nu înţeleg ce trebuie să facă BNR”, a declarat Dan Suciu, citat de Agerpres.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat luni pentru Bloomberg că există o „modalitate simplă” prin care BNR poate face inofensivă „taxa pe lăcomie”, susţinând că tot ceea ce trebuie să facă BNR este să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur şi simplu ROBOR. Aceasta ar pune capăt situaţiei în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute, susţine Darius Vâlcov.

„Sper că vom putea avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem că este eliminată. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne cu privire la dobânzile interbancare fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului”, a spus Darius Vâlcov.

Citește și: Guvernul vrea să-i ceară lui Isărescu modificarea formulei de calcul pentru ROBOR sau chiar eliminarea indicelui