Dan Suciu spune poziţia oficială a BNR, după ce Lazea a vorbit despre reducerea salariului cu 20%: Şi-a asumat personal

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a venit cu explicaţii după ce economistul șef Valentin Lazea a susținut că deficitul bugetar ar putea scădea prin introducerea săptămânii de lucru de 4 zile pentru angajații de la stat, măsură care ar însemna și reducerea cu 20% a salariului.

20 nov. 2020, 13:50
Dan Suciu spune poziţia oficială a BNR, după ce Lazea a vorbit despre reducerea salariului cu 20%: Şi-a asumat personal

Dan Suciu spune că opinia lui Lazea, în ceea ce priveşte reducerea salariului pentru a scădea deficitul bugetar nu reprezintă poziţia oficială a BNR, ci doar un punct de vedere pe care şi l-a asumat personal.

Dan Suciu despre poziţia oficială a BNR: E doar punctul său de vedere personal

„Nu, a fost o discuţie în cadrul unei conferinţe. Poziţia domnului Lazea e o poziţie pe care şi-a asumat-o personal. De atlfel, în timpul conferinţei spus că vorbeşte în nume propriu, nu transmitea un punct de vedere a Băncii Centrale. Nu avem nicio o opinie legată de această chestiune, sigur că întrebarea legată de reducerea deficitului e una importantă şi poate va intra în actualitate în perioada post pandemie, dar deocamdată, opinia lui Lazea e un punct de vedere personal.”, a spus Dan Suciu.

Punctul de vedere poate fi luat în vedere de BNR pentru a transmite oficial guvernnului că ia în calcul această anializă?

„În niciun caz, pentru că BNR nu are nicio atribuţie în ceea ce priveşte stabilirea politicii fiscale. Instituţional vorbind, nu avem nicio atribuţie să sugerăm vreo poziţie fiscală, aşa cum nici Ministerul de Finanţe nu ne poate sugera să luăm vreo decizie în privinţa politicii monetare. În calitate de economist, domnul Lazea are tot dreptul să aibă o opinie. Repet, nu e nicio poziţie oficială a BNR.”, a mai adăugat acesta.

Anunţul sumbru făcut de economistul Valentin Lazea. A reuşit să îi sperie pe angajaţii români

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, a spus economistul şef al BNR Valentin Lazea, într-o conferință în care a atenționat că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă de anul viitor.

Citeşte şi: Propunere bombă de la BNR pentru a diminua cheltuielile. Bugetarii să lucreze 4 zile pe săptămână şi să se reducă salariile cu 20%