Propunere bombă de la BNR pentru a diminua cheltuielile. Bugetarii să lucreze 4 zile pe săptămână şi să se reducă salariile cu 20%

Propunere bombă de la BNR pentru a diminua cheltuielile şi deficitul bugetar. Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, a propus ca programul de lucru al bugetarilor să fie redus la patru zile pe săptămână, iar salariile să fie diminuate cu 20 la sută.

19 nov. 2020, 16:10
Propunere bombă de la BNR pentru a diminua cheltuielile. Bugetarii să lucreze 4 zile pe săptămână şi să se reducă salariile cu 20%
Propunere bombă de la BNR pentru a diminua cheltuielile

Propunere bombă de la BNR pentru a diminua cheltuielil

e, reactie oficiala. Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale de României (BNR), Dan Suciu, a declarat joi, la Antena 3, după ce economistul-șef BNR Valentin Lazea a propus tăierea salariilor bugetarilor cu 20% anul viitor, că măsura nu este o propunere oficială a Băncii Centrale și că nu Lazea decide cum să se reducă deficitul bugetar.
„Nu este o propunere a BNR, era o discutie despre modalități de reducere a deficitului bugetar. Pentru reducerea deficitului este nevoie de un set intreg de decizii pe care nu BNR le ia si nu economistul-sef al BNR le ia. Indiferent ce spune dansul pe teme fiscale, nu se aplica decat daca decidentii spun ca aceste propuneri merita sa fie puse in aplicare. Sunt mai multe propuneri, unele sunt acestea, altele sunt despre taxări”, a declarat Dan Suciu.

Citește aici declarațiile economistului-șef BNR despre tăierea salariilor bugetarilor.

„Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, spune Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, într-o videoconferință organizată de Consiliul Fiscal și Universitatea Al. I. Cuza din Iași, conform Profit.ro.

Propunere bombă de la BNR pentru a diminua cheltuielile. Taxele pe proprietate ar trebui crescute

De asemenea, economistul șef al BNR susţine că taxele pe proprietate ar trebui crescute. În lipsa unor măsuri de ajustare, Valentin Lazea avertizează că deficitul bugetar în 2021 va depăşi 8% din PIB, în condiţiile în care cel estimat anul acesta de Guvern depăşteşte 9%. Acest lucru ar plasa România într-un context negativ în UE.

„Trebuie un deficit de sub 7% anul viitor. Chiar dacă se va realiza acest lucru, rămâne de văzut cum se va putea face reducerea la sub 3% până în 2024, care este an electoral și știm ce se întâmplă în România în anii electorali”, spune Lazea.

Citeşte şi: Klaus Iohannis e încrezător în revenirea economiei. „Finanţele publice au rămas puţin în urmă. Trebuie să recunoaştem, a crescut un pic deficitul”

Avertismentul BNR: Nu e suficientă o îngheţare de salarii şi pensii

„Fără o reducere a deficitului fiscal va veni cel mai probabil o corecție din partea piețelor financiare, chiar dacă Comisia Europeană va îngădui încă un an pentru ajustare.

“Reducerea cheltuielilor ar fi necesară, numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a școlilor, cu infrastructura. Chiar presupunând că un guvern își va propune să înghețe salariile și pensiile, tot nu este suficient, pentru că sunt cheltuieli de natură nesalarială care trebuie să crească”, arată Lazea, conform sursei citate.

Citeşte şi: Florin Cîţu dă vina pe creşterea pensiilor şi dublarea alocaţiilor pentru prognoza îngrijorătoare a Comisiei Europene. „Nu putem să cedăm şantajului PSD. A făcut numai nenorociri pentru România”

Economistul şef BNR, avertisment despre creşterea pensiilor şi alocaţiilor

Economistul BNR mai arată că sunt și cheltuieli deja legiferate care urmează să producă efecte, precum creșterea alocațiilor sau creșterea salariilor profesorilor.

De asemenea, Lazea afirmă că o scădere a numărului de angajați ai statului nu pare fezabilă având în vedere că pandemia va duce la creșterea șomajului din sectorul privat.

„Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare. Dar nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare”, spune Lazea, conform Profit.ro.

Citeşte şi: Florin Cîţu anunţă măsurile pentru 2021. „Nu reducem salarii, nu introducem taxe. E un program de guvernare care nu promite marea și sarea”

Economistul șef al BNR crede că ar trebui crescute taxele pe proprietate, în condițiile în care România are o problemă cu capitalul și 80% din resursele financiare se duc în bunuri imobiliare.

„Tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere și să-i ducă în imobiliare”, explică Lazea

În plus, economistul şef al Băncii Naţionale consideră că la această situație contribuie atât impozitul redus pe dividend, cât și taxele reduse pe proprietate, inclusiv pe tranzacții, unde cota de TVA de 5% a fost extinsă la tranzacțiile de până la 140.000 de euro.