Dan Vîlceanu, anunţ de ultimă oră despre PNRR: „Am reuşit să atingem toate jaloanele pe care le aveam de atins până la sfârşitul acestui an”

Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că au fost închise șapte jaloane în ședința de astăzi a Guvernului.

30 dec. 2021, 18:24
Dan Vîlceanu, anunţ de ultimă oră despre PNRR: „Am reuşit să atingem toate jaloanele pe care le aveam de atins până la sfârşitul acestui an”

Dan Vîlceanu a subliniat faptul că „Guvernul României a tratat cu maximă seriozitate şi şi-a asumat rolul activ şi important pe care îl avem în operaţionalizarea şi implementarea acţiunilor din PNRR„.

Guvernul României şi-a atins obiectivele prevăzute în PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că absolut toate obiectivele prevăzute în PNRR care trebuiau atinse până la finalul acestui an au fost atinse, cu precizarea că cele rămase neatinse nu au ţinut de voinţa Guvernului.

Am depăşit momentul în care discutam despre renegocieri şi dovedim astăzi că suntem concentraţi pe implementarea programului, care înseamnă reforme aşteptate de români de 30 de ani şi investiţii foarte importante.

Am reuşit să atingem jaloanele pe care le aveam de atins până în decembrie 2021, pe toate cele care au depins de Guvern. Sunt trei jaloane care reprezintă o discuţie între BERD şi FEI nefinalizată. Când vom finalizată această discuţie la nivelul comisiei şi ne vor fi puse la dispoziţie aceste acorduri de contribuţie, atunci vom putea să atingem şi aceste jaloane, dar nu sunt jaloane care să fi ţinut de o voinţă sau de chestiuni legate de Guvernul României.

Am avut şapte jaloane pe care le-am închis, OUG privind legea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare (241 din 2006), strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025, capacitatea de producţii dezafectate pe bază de cărbune, am operaţionalizat grupul tasks force de la Ministerul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, am adoptat HG privind aprobarea strategiilor de securitate cibernetică, am adoptat memorandumul privind acordul de finanţare între fondul european de investitii şi Guvernul Româniaie pentru crearea fondului de fonduri de capital de risc„, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citeste si Nicolae Ciucă are noi ținte pentru PNRR: „Va schimba radical viitorul multor copii şi le va asigura şanse la o viaţă bună”

Vîlceanu a menționat că, în urmă cu câteva zile, Ministerul Muncii a publicat în Monitorul Oficial un ordin privind comitetul de lucru privind o nouă lege a pensiilor, de asemenea un jalon în PNRR. Ministrul a precizat că Guvernul și-a asumat că consultanța pentru legea pensiilor va fi contractată cu Banca Mondială, lucru care a fost aprobat printr-un memorandum adoptat în Guvern.

Tot în urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a publicat ordinul privind criteriile de prioritizare pentru centrele de permanență

Alte șase obiective fuseseră deja atinse, a precizat Vîlceanu, respectiv:

    • Înființarea CNIR la Ministerul Transporturilor
    • Intrarea în vigoare a legii privind securitatea rețelelor 5G
    • Unitatea de implementare a reformelor la Ministerul Cercetării
    • Casele de marcat de la Min Finanțelor / ANAF
    • Ordonanța Guvernului privind fluxurile financiare din PNRR
    • Intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern privind Strategia Anticorupție

Citeste si EXCLUSIV Sondaj SOCIOPOL: AUR a depăşit 20%, PNL se apropie de USR, ambele la 13-15%, iar PSD e lider cu 33%