Dan Vîlceanu, despre acuzaţiile de corupţie, inflaţie şi trecutul în PSD: „Nu mi-am folosit părinţii paravan”

Noul Ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, va prelua joi de la premierul Florin Cîţu, care a asigurat interimatul, după demiterea lui Alexandru Nazare, mandatul de ministru al Finanţelor.

19 aug. 2021, 09:42
Dan Vîlceanu, despre acuzaţiile de corupţie, inflaţie şi trecutul în PSD: „Nu mi-am folosit părinţii paravan”

Dan Vîlceanu a răspuns acuzaţiilor conform cărora şi-ar fi folosit părinţii ca paravan în mai multe companii care i-ar aparţine în fapt şi care au câştigat mai multe contracte cu statul.

„În primul rând, declar toate aceste aspecte. Este foarte important ca lumea să știe adevărul. Ce este știre falsă și ce este adevărat. Da, există o companie la care faceți referire, care este o companie a părinților mei. A fost înființată în 1997, când aveam 18 ani. Deci această chestiune că aș folosi părinții paravan pentru afaceri nu se justifică. La 18 ani trebuie să fii cel puțin precoce sau mai mult decât precoce ca să-ți folosești părinții paravan pentru afaceri, dar în politică acuzațiile se fac și fără fundament. Asta e! Cât privește contractele, toate, dar absolut toate, nu au fost câștigate decât prin licitație publică”, a declarat Dan Vîlceanu.

„Nu există creștere economică fără un impuls inflaționist”

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%. Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, susține că astfel de majorări sunt normale, deoarece „nu există creștere economică fără un impuls inflaționist”.

„Lucrurile trebuie disutate cu titlularul problemei, care e BNR. Guvernul nu a mai luat măsuri care să genereze inflație. Nu am majorat venituri ale angajaților. Au fost luate toate măsurile posibile. Nu există creștere economică fără un impuls inflaționist”, a spus Dan Vîlceanu.

Vîlceanu a mai spus că inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o „estimare” a BNR . Asta, în condițiile în care Statistica a transmis oficial datele cu privire la inflație cu peste o săptămână în urmă (și da, este 5%).

Dan Vîlceanu a fost vizat de un dosar de evaziune fiscală

Potrivit unei anchete de presă din ianuarie 2020 de jurnalistul gorjean Narcis Daju, în 2019, inspectorii de la ANAF Gorj au făcut un control la firma Trefo SRL din Rovinari, deţinută de Elisabeta Vîlceanu şi condusă de directorul Eugen Vîlceanu, părinţii deputatului PNL Dan Vîlceanu. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo Rovinari.

Inspectorii ANAF aveau suspiciuni că tranzacţiile erau fictive, erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi de a deduce TVA. Un lucru a atras atenţia inspectorilor ANAF. Facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi proveanu din zone diferite ale ţării.

Ciolacu, despre poza alături de Hayssam: „Era vreun terorist? Atunci mergea cu avionul cu preşedinţii statului”
În plus, inspectorii ANAF au descoperit că, din 2017, deputatul PNL a închiriat o maşină de la firma părinţilor săi, un BMW X5. Echipa de control a stabilit că firma Trefo a dedus TVA în valoare de 22.599 de lei, „reprezentând 50% din taxa pe valoare adăugată aferentă achiziţiei autoturismului”, dar nu a  putut stabili dacă autoturismul a fost folosit exclusiv în scop economic.

Potrivit CV-ului, Dan Vîlceanu a fost economist la firma familiei, Trefo SRL, în 2004. În 2006, era director economic la firma sa, Rominex Mining Engineering SA, iar în 2016, din nou, la Trefo SRL, de această dată, director economic.

Dosarul de evaziune fiscală în care erau vizaţi deputatul PNL Dan Vîlceanu, numit ministru al Finanţelor, şi firma părinţilor lui, Trefo SRL din Rovinari, a fost clasat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.

Dosarul a plecat de la un control al ANAF Gorj. Inspectorii au sesizat Parchetul Tribunalului Gorj, iar, ulterior, cazul a fost declinat la Parchetul General, dată fiind calitatea de parlamentar a lui Dan Vîlceanu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu demască manevrele „staliniste” ale lui Clotilde Armand: „Un primar ilegal. Nu conteaza ce votați voi, contează cine numără voturile”

 

Noul ministru al Finanțelor, despre trecutul său în PSD: „Toți sfinții din politica românească au sărit”

m văzut în această perioadă că toți sfinții din politica românească au sărit să critice acest lucru. Am fost în urmă cu mai bine de 10 ani într-o organizație de tineret, lucru pe care nu l-am ascuns niciodată. Din contră, îl găsiți în CV-ul meu. Dacă ăsta este păcatul meu politic, atunci îl duc așa cum e”, a declarat Vîlceanu.  Mai mult, Vîlceanu susține că a avut de suferit din partea PSD din cauza apartenenței la PNL, referindu-se la informații apărute în presă despre afacerile familiei sale.

„Să știți că nu e ușor să fii opozant PSD într-un județ cum e județul Gorj. Vă dau doar un singur detaliu, nu-mi stă în caracter să mă plâng public și lucrurile acestea mi le-am rezolvat singur, fără să fac cum făceau pesediștii în urmă cu câțiva ani, să vin să mă tânguiesc public că nu știu ce abuzuri se fac împotriva mea. Vă spun doar atât: când vine un angajat al ANAF și îți spune ‘nu înțelegi că am ordin de la Craiova?’, e urât”, a precizat Vîlceanu.

Întrebat de ce nu a dat mâna cu președintele Iohannis la ceremonia depunerii jurământului, ministrul a precizat că „aceasta este procedura”, existând și o repetiție înainte de evenimentul public, în care s-a procedat la fel.