Dan Vîlceanu, despre problemele din PNRR. „Singura piedică în accesarea fondurilor europene suntem noi”

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a avertizat că singura piedică în accesarea fondurilor europene "suntem noi, românii", amintind că PNRR este "o mare șansă pentru România, pentru noi, să ne dezvoltăm".

09 dec. 2021, 22:18
Dan Vîlceanu, despre problemele din PNRR. „Singura piedică în accesarea fondurilor europene suntem noi”

Dan Vîlceanu a fost întrebat dacă mai este pusă sub semnul întrebării venirea banilor din PNRR în România.

„Singura piedică în accesarea fondurilor europene suntem noi, suntem noi, românii. Dacă înțelegem că e o mare șansă pentru România, pentru noi, să ne dezvoltăm, vom face toate eforturile să accesăm banii europeni și ei ne stau la dispoziție. Din punctul meu de vedere, faptul că PNRR este un program, un proiect care va dezvolta România e un lucru știut de toată lumea și nu cred că există vreun dubiu din punctul acesta de vedere.

Vreau să vă spun că vorbesc cu oameni simpli din zona rurală, care își pun și ei mari speranțe în acest PNRR pentru că văd la televizor, citesc în presă tot felul de lucruri despre PNRR și își dau seama că atunci când vorbim de infrastructură, de spitale ș.a.m.d. nu poate să fie un lucru rău”, a explicat Dan Vîlceanu, conform B1.

Citeşte şi: Marius Budăi, revoltat de cum a fost negociat PNRR la capitolul pensii. „USR şi domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri”

Dan Vîlceanu explică dacă România e obligată să renunţe la încălzirea pe bază de lemne

„Nu, nicidecum. Există o frază, un punct în PNRR, în componenta 6, la energie, unde se vorbește despre renunțarea în timp, în ani de zile, la cărbune (…) și că România trebuie să diversifice mixul energetic – repet, mixul energetic – în sectorul încălzirii și răcirii, reducând componenta de biomasă forestieră, dar asta nu înseamnă și nu se referă la casa omului sau la faptul că nu mai ai voie să faci grătar, am auzit și chestia asta.

Gândiți-vă că inclusiv în străinătate sunt oameni care au șemineu, o sobă… Nu există așa ceva, nu ne va opri nimeni să ne încălzim cu lemne. Dacă ne uităm la ce se întâmplă astăzi în România, câți oameni se încălzesc cu lemne în mediul rural, cred că peste 80% se încălzesc cu lemne pentru că instalațiile de gaze în România sunt foarte puține și cred că aproape 70% din teritoriul României nu e prevăzut cu rețele de gaz”, a menţionat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: România are de îndeplinit 45 de obiective până la sfârşitul lunii martie pentru a primi în continuare banii din PNRR