Marius Budăi, revoltat de cum a fost negociat PNRR la capitolul pensii. „USR şi domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a criticat în termeni duri faptul că USR, prin Cristian Ghinea, a negociat o anvelopă de doar 9,4% din PIB în PNRR "în contextul în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public doar este de 13%".

03 dec. 2021, 13:09
Marius Budăi, revoltat de cum a fost negociat PNRR la capitolul pensii. „USR şi domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri”

Marsiu Budăi a reacţionat după ce a fost întrebat cum vor fi acordate pensiile speciale ale primarilor în anii următori, cât timp, prin negocierile cu Comisia Europeană, PNRR-ul României prevede o anvelopă de 9,4% din PIB la capitolul pensii.

„În lege nu scrie pensii speciale. Pensiile speciale sunt cunoscute în comunicarea publică. Noi vorbim de indemnizații speciale. 9,4% din PIB? Aici ar trebui să ne spună fostul ministru care a cuprins acest lucru în PNRR, în contextul în care media UE cu plata pensiilor din sistemul public doar este de 13%. De ce USR şi domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinţii şi bunicii noştri, întrebaţi-l pe dumnealui”, a mai precizat Marius Budăi, după şedinţa de Guvern.

Ministrul Muncii a criticat faptul că în PNRR a fost inclus doar un procent de 9,4% din PIB pentru pensii.

„De ce UE tinde spre 13% şi are acum 13%. Noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%. Personal, nu înţeleg”, a mai afirmat Budăi.

Citeşte şi: Tensiuni în şedinţa de guvern. Raed Arafat vrea noi restricţii, Rafila şi Grindeanu s-au opus

Săptămâna trecută, Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, a afirmat că a negociat o anvelopă de 9,4% din PIB care include pensiile contributive și cele speciale. De asemenea, a explicat că a calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD, iar rezultatul este că vor ajunge la 9,3%.

”Nu ar trebui să mai existe creștere din pix, ci doar creștere pe baza unor indicatori statistici, un mix între inflație, creștere economică și alți indicatori, la date fixe. Asta trebuie stabilit anul viitor prin lege.

Am negociat o anvelopă de 9,4% din PIB care include pensiile contributive și cele speciale. Noi eram sub 9, deci era loc de creștere.

Am calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD: vor ajunge la 9,3%. Deci au consumat aproape tot spațiul bugetar pentru pensii.

Poate vor să renegocieze cu CE. Să se ducă dl Ciolacu și dl Câciu la Bruxelles și poate vin cu condiții mai dure decât am reușit noi să obținem”, a precizat Cristian Ghinea, conform Spotmedia.

Citeşte şi: Marius Budăi, anunţ de ultimă oră! Guvernul acordă ajutoare după tragedia din Vâlcea