Dan Vîlceanu exclude negocieri cu Dacian Cioloş după ce USR a votat moţiunea de cenzură

Posibilul premier interimar al PNL susţine că Biroului Executiv al PNL a statuat foarte clar faptul că dacă USR votează împotriva guvernului liberal își limitează posibilitatea de a mai forma împreună un guvern în viitor.

05 oct. 2021, 22:39
Dan Vîlceanu exclude negocieri cu Dacian Cioloş după ce USR a votat moţiunea de cenzură

Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL și ministru demisionar al Finanțelor, spune că în ceea ce privește colaborarea cu USR PLUS pentru formarea unui nou guvern, aceasta este „limitată” de votul dat astăzi împotriva Cabinetului Cîțu. Vîlceanu a afirmat că e foarte puțin probabil ca PNL să mai discute despre un guvern cu USR PLUS. În același timp, el spune că „toate variantele sunt pe masă”.

„Astăzi am avut parte de un episod de-a dreptul halucinant. Am avut trei partide care au votat o moțiune de cenzură neștiind în secunda următoare trecerii moțiunii de cenzură ce au de făcut.

Dacă ai o minimă responsabilitate, trebuie să știi că vei avea o majoritate care va putea vota un guvern. Altfel, nu ai făcut decât să arunci România într-o criză politică, pe lângă problemele create de creșterea facturilor la energie.

Avem o majoritate formată din USR, AUR și PSD care în mod normal ar fi trebuit să ne spună ce urmează”, a declarat ministrul demisionar al Finanțelor.

Dan Vîlceanu a declarat că își dorește ca portofoliile din Guvern lăsate libere în urma demisiilor celor de la USR PLUS să nu fie ocupate de secretari de stat, având în vedere că pe acele posturi sunt miniștri interimari ale căror mandate expiră în doar 18 zile.

Guvernul Cîţu a fost demis. Moţiunea de cenzură depusă de PSD a trecut. Cîţu: „Vrem guvern în jurul valorilor liberale”. PSD vrea anticipate
„PNL va veni cu o propunere de premier. Am înțeles că și USR PLUS are una. Avem deja o decizie a Biroului Executiv în care am statuat foarte clar faptul că dacă USR votează împotriva guvernului liberal își limitează posibilitatea de a mai forma împreună un guvern în viitor. Nu poți să dai jos propriul guvern din care ai făcut parte și după aceea să vii să stai de vorbă cu viitorii parteneri pe care i-ai dezamăgit cu câteva zile înainte și ai demis guvernul în care împreună am făcut parte.

Românii s-au dezlănţuit pe pagina de Facebook a preşedintelui Iohannis, după anunţul de astăzi: „Așa, Șefu’, încetișor, Copăcel că nu e zor”
E foarte puțin probabil ca în PNL să mai putem discuta despre un guvern cu USR PLUS, deși toate variantele sunt pe masă”, a mai declarat secretarul general al PNL.

Dan Vîlceanu spune că Florin Cîțu va rămâne propunerea de premier a liberalilor. Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că va convoca partidele la consultări săptămâna viitoare, pentru a le da timp să găsească o soluție la criza politică.