Dan Voiculescu nu exclude o a treia suspendare a preşedintelui Băsescu

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, nu exclude o nouă suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dar precizează că doreşte calm politic în România.

RomaniaTV.net
16 apr. 2013, 19:57
Dan Voiculescu nu exclude o a treia suspendare a preşedintelui Băsescu

„Suspendarea preşedintelui în Parlament este legată de încălcarea Constituţiei – aşa spune la lege. Dacă preşedintele va încălca Constituţia, aşa cum e formulată acolo, probabil că da”, a spus Dan Voiculescu la televiziunea publică, întrebat dacă mai vede posibilă o a treia suspendare din funcţie a şefului statului. El a adăugat însă că îşi doreşte calm pentru România.

În acelaşi timp, Dan Voiculescu şi-a exprimat temerea că preşedintele Traian Băsescu va începe după Paşti să promoveze în ţară Mişcarea Populară ca viitor partid politic, ceea ce ar putea constitui, în final, un motiv pentru suspendarea acestuia.

„Eu îmi doresc acum pentru România calm, dar un calm real, nu un calm făţarnic, un calm adevărat, care să ducă la construcţie. S-a distrus destul în ultimii opt ani, avem nevoie să construim. Dacă Traian Băsescu ne va lăsa să construim, probabil că o să-l lăsăm să termine mandatul. Dacă nu ne va lăsa, şi am înţeles că după sărbătorile de Paşti va începe să circule prin România cu Mişcarea Populară să spună românilor cât de bună e această mişcare populară. (…) Şi preşedintele nu are voie să se implice în acţiuni politice”, a spus Voiculescu, citat de Agerpres.

Liderul fondator al PC şi-a mai exprimat dorinţa ca premierul să fie lăsat să lucreze de către Traian Băsescu. „Dacă ne lasă să lucrăm, dacă îl lasă pe premier să-şi facă misiunea foarte grea pe care o are, să stea acolo”, a adăugat el.

Dan Voiculescu se teme că, dacă termină „războiul” cu Traian Băsescu, ar putea începe un alt „război” cu altcineva.

„Mi-e teamă să nu înceapă războiul cu altcineva. De când mă ştiu am fost în război: cu Ion Iliescu când era preşedinte pentru că nu-mi plăceau anumite lucruri, cu Emil Constantinescu, pentru că nu-mi plăceau anumite lucruri şi sunt în război cu Traian Băsescu. Tare mi-e teamă să nu încep vreun război cu următorii politicieni”, a spus Voiculescu.

Întrebat care ar putea fi aceştia, el a răspuns că este vorba întotdeauna de cei care nu ţin cont de nevoile poporului român.

Preşedintele fondator al PC a afirmat că este greu de înfrânt de Traian Băsescu. „Eu voi fi foarte greu de înfrânt. Probabil că numai Dumnezeu va reuşi să mă înfrângă când mă va lua la el”, a completat Voiculescu.

El s-a declarat pe ansamblu dezamăgit de evoluţia primelor două suspendări. Dacă la prima suspendare, în opinia sa, „lucrurile au evoluat pe nepregătite” pentru iniţiatori, în timp ce „Traian Băsescu era pregătit şi a câştigat”, la a doua suspendare „lucrurile s-au complicat”, pentru că Traian Băsescu a fost înfrânt.

„A doua oară, Băsescu, pe care el îl consider un om care nu apără interesele României, a reuşit să-şi atragă o presiune (…) din partea poporului român, pentru că el întotdeauna a zis că e omul poporului şi, după părerea lui, a afirmat peste tot că e un patriot. Din faptele sale nu rezultă că e un patriot şi Europa, prin vectorii Merkel şi aşa mai departe, a reuşit prin formule după părerea mea incorecte să-l păstreze la Cotroceni”, a afirmat liderul fondator al PC.

Potrivit acestuia, „Traian Băsescu a folosit poporul român pe post de cobai”, dorind să arate Occidentului că se pot tăia salariile, pensiile, cuvântul ‘austeritate’ fiind promovat inclusiv de cancelarul german Angela Merkel.

În opinia sa, prin intenţiile de a coabita cu premierul, preşedintele caută „o ieşire cât mai convenabilă” în privinţa „privilegiilor” pe care le va avea după terminarea mandatului de la Cotroceni.

„Avem de-a face cu un preşedinte care nu mai are niciun cuvânt de spus. (…) Nu e totuna dacă eşti demis sau suspendat sau dacă îţi termini mandatul”, a explicat Voiculescu, care consideră atitudinea preşedintelui în privinţa coabitării ca fiind una nenaturală, ‘cu rânjete’, în loc de zâmbete.