Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu ar putea fi salvaţi de un proiect al UDMR

Parlamentarii se înghesuie în ultima perioadă în a depune proiecte de lege care să aducă modificări la codurile penale și care să schimbe condițiile privind liberare condiționată sau chiar executare pedepselor care prevăd închisoare.

13 mart. 2017, 19:40
Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu ar putea fi salvaţi de un proiect al UDMR

Opt parlamentari UDMR au depus în data de 8 martie, la Senat, un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, prin care propun relaxarea condițiilor de liberare condiționată, altfel spus cei condamnați pot ieși mai repede din închisori prin micșorarea fracțiilor de pedeapsă.

Conform noului proiect, în cazul condamnaților care au împlinit vârsta de 60 de ani (cazurile Voiculescu – 70 de ani, Vîntu – 61 de ani), se va putea dispune liberarea condiționată după efecturarea unei treimi din pedeapsă, față de jumătate cum este în prezent, conform hotnews.ro.

O altă modificare substanțială se referă la judecarea cererii de liberare condiționată. În prezent, pentru ca un deținut să poate fi liberat condiționat, cererea trebuie aprobată de o instanță, care nu are un termen de judecată. Potrivit noilor reguli, decizia este luată de la instanță și mutată la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de trei zile de la formularea cererii de către deținut.

Această modificare privind judecarea cererii de liberare condiționată este însă contestată de un fost director ANP. “Problema ar fi ca intervențiile și presiunile sunt infinit mai ușoare”, a afirmat Sorin Dumitrașcu pentru sursa menționată. “Liberarea condiționată nu este un drept al deținutului. De acord că e bine să îi scoatem din penitenciare pe cei care dau dovezi că se schimbă, dar nu e în ordine ca să se ajungă la ideea că liberarea condiționată ar fi un drept”, a completa acesta.

În plus, cu astfel de proiect de lege se revine la vechea regulă ca fiecare “lucrare științifică” scrisă în inchisoare să fie recompensată cu 20 de zile câștig, după ce fostul ministru al Justiției Raluca Prună a limitat prin OUG acordarea de zile câștig la 20 indiferent de numărul cărților scrise.

Inițiatorii noului proiect de lege sunt Császár Károly Zsolt – senator UDMR; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fejér László-Ödön – senator UDMR; Novák Csaba-Zoltán – senator UDMR; Tánczos Barna – senator UDMR; Verestóy Attila – senator UDMR; Ambrus Izabella-Agnes – deputat UDMR; Márton Árpád-Francisc – deputat UDMR.