Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR: Monica Macovei a spus că Ponta este şantajabil cu ajutorul SIPA

Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a declarat la un post de televiziune că Monica Macovei a afirmat, pe vremea când era ministru al Justiţiei, că Victor Ponta, în calitate de procuror, poate fi șantajat cu ajutorul SIPA. 

RomaniaTV.net
17 mai 2017, 19:30
Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR: Monica Macovei a spus că Ponta este şantajabil cu ajutorul SIPA

„Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegalMonica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiile care se găsesc acolo, a declarat Gîrbovan.

De asemenea, Dana Gîrbovan spune că este timpul să se facă lumină în cazul SIPA, serviciu secret despre care susţine că „era înţesat de securişti”, prin intermediului lui fiind „urmăriţi şi şantajaţi magistraţi”.

„Acest subiect revine de ani buni pentru că nu este rezolvat. Așa cum prevedea legea, dacă era soluționat nu mai aveam aceste discuții.  În 2009 am vorbit despre această problemă și am subliniat că ea ar trebui rezolvată pentru că, atâta timp cât există va reveni în viața noastră mereu. SIPA a fost o bucată ruptă din vechea securitate și la început a funcționat doar la nivel de penitenciare”, a declarat preşedintele UNJR. 

Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia publică de jurnalistul Dan Andronic, acesta susţinând, într-un articol publicat în Evenimentul Zilei că arhiva ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Informaţiile au fost negate atât de Monica Macovei, cât şi de Cristi Danileţ.

În arhiva Serviciului Intern de Protecție și Anticorupție (SIPA) se află și cărțile de muncă ale foștilor angajați, care au nevoie de aceste documente pentru dosarele de pensionare, a afirmat, miercuri, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

„În funcție de tipurile de informații care sunt în arhiva respectivă, putem discuta ce păstrăm și ce nu păstrăm din arhivă, dacă păstrăm sau nu ceva. În arhiva respectivă sunt inclusiv cărțile de muncă ale foștilor ofițeri SIPA, care acum doresc să se pensioneze și nu pot, pentru că nu au actele, pentru că acestea sunt închise în arhivă. (…) Ca orice persoană care a lucrat în țara asta cu contract de muncă la stat, au dreptul la pensie și nu-și pot dovedi veniturile din perioada respectivă”, a declarat Dana Gîrbovan la TVR.

Președintele UNJR a precizat, în context, că în spațiul public se face o confuzie între solicitarea adresată Ministerului Justiției de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de desecretizare a rapoartelor referitoare la ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA și desecretizarea documentelor din arhivă.

„Prima dată și în cazul SIPA trebuie să lămurim ce s-a întâmplat cu acea arhivă, pentru că au existat tot felul de acuzații din partea comisiilor, inclusiv a persoanelor care au făcut parte din comisiile de inventariere, că s-au sustras acte din arhivă, fie că au fost copiate, fie că au fost modificate hard-diskuri, deci chestiuni foarte grave care, înainte de a intra cineva în arhivă, trebuie elucidate, pentru că altfel vom avea din nou aceleași discuții. Dar ceea ce este important este să avem în vedere și această necesitate de a proteja viața privată a magistraților și de a nu deschide noi surse de șantaj și, având în vedere că toate aceste informații au fost adunate ilegal de către acest serviciu, nu există niciun fel de probe privind nici măcar autenticitatea lor și veridicitatea lor. (…) Și nici câte tipuri de informații sunt în acea arhivă nu știm”, a spus Dana Gîrbovan.

CSM a solicitat Ministerului Justiției, marți, să publice componența comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior și modul cum a fost gestionată până în prezent.