Dăncilă îi cere lui Petre Daea să revină asupra ordinului prin care a stabilit că fermierii pot creşte cel mult de 5 porci

Publicat: Vineri, 29 Martie 2019 09:37 // Actualizat: Vineri, 29 Martie 2019 09:37 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, vineri, ministrului Petre Daea, la începutul şedinţei de Guvern, să revină asupra ordinului prin care a decis că fermierii pot creşte cel mult de cinci porci fără înscriere în Registrul Comerţului.

Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că se vor acorda şi în 2019 subvenţii pentru motorina folosită în agricultură şi acvacultură, fiind alocată suma de 585 de milioane de lei.

"Și în acest an fermierii vor beneficia de sprijin pentru achiziționarea motorinei utilizate la lucrările agricole și în acvacultură. Alocăm peste 585 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat ce se aplică prin reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate, care se acordă agricultorilor sub formă de rambursare.

Domnule ministru, e foarte bine că avem aceste subvenții la timp, însă, în același timp, o să vă rog să reveniți rapid asupra Ordinului pe care l-aţi dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să-i încurajăm. Vă rog să anulați ordinul şi să revenim la ce aveam înainte, şi bineînțeles vom face o analiză referitor la acest aspect", i-a transmis Viorica Dăncilă ministrului Agriculturii.

Petre Daea a stabilit recent, printr-un ordin de ministru, că fermierii pot creşte în gospodării cel mult cinci porci fără a se înscrie la Registrul Comerţului. Până la emiterea ordinului, în gospodării se puteau crete până la 20 de porci.

"Exploatațiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistență destinate autoconsumului și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar – veterinar", precizează Ministerul Agriculturii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ministerul Agriculturii petre daea porci Viorica Dăncilă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H