Dăncilă, întâlnire cu vicepreşedintele Indiei: Am reiterat interesul Guvernului pentru consolidarea cooperării bilaterale

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la Palatul Victoria, cu vicepreşedintele Republicii India, Venkaiah M. Naidu, ocazie cu care demnitarul român a reiterat dorinţa Guvernului pentru consolidarea cooperării bilaterale româno-indiene în toate domeniile de interes comun.

RomaniaTV.net
19 sept. 2018, 16:04
Dăncilă, întâlnire cu vicepreşedintele Indiei: Am reiterat interesul Guvernului pentru consolidarea cooperării bilaterale

„Vizita în România reflectă importanţa pe care Republica India o acordă dezvoltării relaţiilor politice şi economice cu România, fapt confirmat de componenta parlamentară, guvernamentală şi de afaceri a delegaţiei oficiale. Anul 2018 are o semnificaţie deosebită în relaţia bilaterală. Acum 70 de ani, România era unul dintre primele state care stabilea relaţii diplomatice cu ţara dumneavoastră. De asemenea, aniversăm 5 ani de la stabilirea parteneriatului extins dintre România şi Republica India. Relaţiile dintre ţările noastre au un fundament solid, pe care putem dezvolta priorităţile stabilite de comun acord în cadrul acestui parteneriat. În convorbirile de azi am reiterat interesul ferm al Guvernului României pentru consolidarea cooperării bilaterale româno-indiene în toate domeniile de interes comun. În acest sens, am discutat despre utilizarea mai eficientă a mecanismelor de dialog existente şi despre oportunitatea de a identifica altele noi”, a spus Viorica Dăncilă, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu vicepreşedintele Republicii India.

Premierul a subliniat că există numeroase sectoare de cooperare între România şi India cu un real potenţial de dezvoltare cum ar fi: energia, inclusiv energia regenerabilă, transporturile, agricultura, industria alimentară, sănătatea, tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, dar şi „perspective promiţătoare” în alte domenii precum digitalizarea, oraşe inteligente, securitatea cibernetică.

”Am discutat împreună cu domnul vicepreşedinte despre modalităţile concrete de intensificare a schimburilor comerciale româno-indiene, astfel încât nivelul acestora să atingă potenţialul real al celor două economii. De asemenea, am exprimat interesul de a atrage mai multe investiţii indiene în România, inclusiv prin parteneriate public-private. Consider importantă şi organizarea Forumului economic România-India în marja vizitei. Am convenit să acordăm o atenţie prioritară pentru dezvoltarea colaborării în domeniile culturii, educaţiei şi turismului, care au consacrat prietenia dintre ţările noastre”, a precizat Dăncilă.

Premierul a menţionat, în acelaşi context, faptul că semnarea unui memorandum de înţelegere în domeniul turismului între ministerele din cele două state va constitui „un prim pas pentru implementarea şi impulsionarea turismului şi contactelor interumane, în general”.

„Totodată, am transmis domnului vicepreşedinte susţinerea pe care România va continua să o acorde consolidării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica India, această temă fiind abordată în cadrul discuţiilor noastre în perspectiva preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE”, a mai declarat Dăncilă.

Miercuri, la Palatul Victoria, a fost semnat un memorandum de înţelegere între Ministerul Turismului din România şi Ministerul Turismului din Republica India privind cooperarea în domeniu. Documentul a fost semnat de Bogdan Gheorghe Trif, ministrul Turismului, şi de ambasadorul Republicii India la Bucureşti, Thanglura Darlong.