Dăncilă: La Bruxelles am discutat despre protocoalele secrete din justiţie. Comisia nu spune nimic despre acest subiect

Publicat: Miercuri, 11 Iulie 2018 15:43 // Actualizat: Miercuri, 11 Iulie 2018 15:43 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Viorica Dăncilă spune că a discutat cu oficialii europeni de la Bruxelles despre protocoalele de colaborare dintre instituţiile din justiţie cu serviciile secrete, precizând că vicepreşedintele CE Frans Timmermans a spus că este un lucru grav, iar preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, ar fi spus că încheierea acestor protocoale nu doar că este gravă, dar încalcă şi principiile democraţiei. 

Foto: gov.ro

„S-a discutat şi despre protocoale. Chiar domnul vicepreşedinte Timmermans a spus că au existat protocoale între serviciile secrete şi procurori, ceea ce reprezintă un lucru extrem de grav, iar domnul Juncker a spus că acest lucru nu numai că este grav, este o încălcare a democraţiei. S-a discutat şi despre acest lucru, inclusiv despre cele 6 milioane de telefoane ascultate, ceea ce este un lucru greu de crezut, dar din păcate este un lucru real în România. Am spus că îmi doresc ca să pornim de la un moment T 0, în care să nu mai existe aceste protocoale, oamenii să aibă încredere în justiţie, fiecare cetăţean, atunci când merge în faţa judecătorului, să ştie că îşi găseşte dreptatea. S-a discutat despre numeroasele dosare, care pe urmă au fost achitate, de oameni care efectiv au suferit fără a avea nicio vină”, a declarat Viorica Dăncilă într-un interviu pentru Antena 3, potrivit News.ro.

Conform lui Dăncilă, Juncker a spus că poate multe Guverne au avut probleme tocmai pentru că s-au împlicat serviciile secrete.

Premierul a remarcat că oficialii europeni sunt foarte bine informaţi în legătură cu situaţia din România.

Ea a adăugat că justiţia trebuie să-şi facă datoria, însă trebuie respectate drepturile fundamentale ale cetăţenilor, lucru care nu s-a respectat în ultima perioadă.

„Cred că într-adevăr justiţia trebuie să-şi facă datoria, este necesar acest lucru, dar trebuiesc respectate drepturile fundamentale şi cred că acest lucru în România nu prea s-a respectat în ultima perioadă”, a mai spus premierul.

Ce spune Comisia Europeană

În schimb, un purtător de cuvânt al CE, întrebat de Newsweek.ro care au fost temele de discuţie, nu a pomenit nimic despre protocoale secrete, ci doar despre mecanismul MCV şi preşedinţia Consiliului UE.

"În ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare al României, președintele Juncker a subliniat că oficialii Comisiei Europene vor continua să monitorizeze evoluțiile din România și a insistat asupra faptului că este esențial să nu se renunțe la progresele înregistrate. Președintele Juncker a încurajat-o pe Viorica Dăncilă să acționeze în favoarea revenirii la un discurs politic normal în România, mai ales în perspectiva asumării preşedinţiei Consiliului UE”, a precizat Christian Wigand, purtător de cuvânt CE, pentru Newsweek.ro

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Comisia Europeană Frans Timmermans jean claude juncker Viorica Dăncilă
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7576
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H