Danemarca a renunţat şi la vaccinul Johnson & Johnson, după ce a abandonat definitiv vaccinările cu AstraZeneca. Decizia guvernului e irevocabilă

Danemarca, prima ţară care a renunţat la vaccinul de la AstraZeneca contra Covid-19 în aprilie, a anunţat luni că va face acelaşi lucru cu cel de la Johnson & Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în ciuda aprobării de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi OMS pentru a-l folosi.

03 mai 2021, 18:50
Danemarca a renunţat şi la vaccinul Johnson & Johnson, după ce a abandonat definitiv vaccinările cu AstraZeneca. Decizia guvernului e irevocabilă

Autoritatea naţională de sănătate din Danemarca a concluzionat că avantajele folosirii vaccinului contra Covid-19 de la Johnson & Johnson nu depăşesc riscul unui posibil efect secundar la persoanele care primesc vaccin. În consecinţă, (ea) va continua programul danez de vaccinare în masă contra Covid-19 fără serul de la Johnson & Johnson„, se arată într-un comunicat, citat de Bloomberg.

Danemarca, care a fost între primele ţări din lume care a luat această decizie, nu a autorizat niciodată vaccinul, comercializat în Europa de Janssen, o filială a Johnson & Johnson.

Această decizie va încetini cu patru săptămâni campania de imunizare în curs din ţara nordică, unde epidemia este considerată „sub control” şi unde „majoritatea persoanelor cu risc şi cele din domeniul sanitar au fost vaccinate.

Citeşte şi Danemarca, Suedia și Finlanda relaxează restricțiile. Se redeschid restaurantele, iar cei vaccinați au mai multe beneficii

Potrivit ultimului bilanţ, 11,5% din 5,8 milioane de danezi sunt vaccinaţi complet şi 23,4% au primit prima doză.

În prezent, patru vaccinuri sunt autorizate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson – ultimele două sub anumite condiţii de vârstă în mare parte din ţările europene.

În aprilie, autoritatea americană de reglementare a suspendat folosirea vaccinului Johnson&Johnson după apariţia unor cazuri rare de tromboză.

În Europa, EMA a estimat că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile.

Danemarca a comandat 8,2 milioane de doze din acest vaccin, dintre care primele au fost primite la mijlocul lunii aprilie.

Citeşte şi Danemarca a suspendat vaccinările cu AstraZeneca. „Cazuri grave de formare de cheaguri au apărut la persoane deja vaccinate”