Daniel Breaz a prezentat priorităţile României în domeniul culturii pe perioada preşedinţiei Consiliului UE

Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, s-a întâlnit miercuri cu Tibor Navracsics, comisarul european responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, în marja prezentării priorităților Președinției României în domeniile culturii, audiovizualului și dreptului de autor din Parlamentul European. 

RomaniaTV.net
24 ian. 2019, 14:33
Daniel Breaz a prezentat priorităţile României în domeniul culturii pe perioada preşedinţiei Consiliului UE

Cei doi demnitari au discutat proiecte și modalități concrete de cooperare pentru perioada imediat următoare, cu accent asupra industriilor culturale și creative, care vor fi abordate în cadrul reuniunii informale a miniștrilor culturii din 16 aprilie 2019, precum și asupra conservării patrimoniului cultural.

În acest context, comisarul Navracsics și-a exprimat aprecierea pentru demersurile autorităților române de a valorifica rezultatele Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, inclusiv din perspectiva elaborării standardelor și principiilor de calitate pentru restaurarea monumentelor istorice.

Totodată, Tibor Navracsics și-a exprimat deschiderea de a coopera cu Președinția română pentru elaborarea recomandărilor politice destinate asigurării accesului tinerilor la cultură, dezvoltării creativității și a gândirii critice a acestora. Comisarul european a accentuat faptul că politica de tineret ocupă un loc important pe agenda europeană, proiectul de Concluzii Tinere generații creative propus de Președinția României urmând să dețină o contribuție importantă în formarea aptitudinilor și a competențelor tinerilor europeni, care le va permite o tranziție mai ușoară din școală, pe piața muncii.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, a subliniat, în acest context, că toate proiectele Președinției României la Consiliul UE vor genera avantaje concrete pentru artiștii, tinerii și cetățenii europeni.

„Autorii, creatorii și profesioniștii din domeniul cultural trebuie să se situeze în inima proiectului european și să fie în măsură să valorifice oportunitățile aduse de era digitală. Președinția României va crea condiții favorabile pentru profesioniștii din domeniul cultural și, totodată, pentru cetățenii europeni, care vor avea acces la o ofertă mai bogată de conținut cultural”, a declarat Daiel Breaz, potrivit unui comunicat de presă.