Daniel Chiţoiu, desemnat preşedinte interimar al PNL

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a fost desemnat, luni, în şedinţa conducerii liberale, preşedinte interimar al partidului, în locul lui Crin Antonescu, care s-a autosuspendat, pentru a prelua interimatul preşedinţiei României, scrie Mediafax.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 10:05
Daniel Chiţoiu, desemnat preşedinte interimar al PNL

La finalul şedinţei Consiliului Naţional Executiv, Crin Antonescu a confirmat faptul că vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, va prelua frâiele partidului în perioada în care va ocupa funcţia de preşedinte interimar al Republicii.

„Am comunicat colegilor mei decizia ca în situaţia în care după ce CC îşi încheie procedurile, în calitate de preşedinte al Senatului, voi deveni preşedinte interimar, în acea situaţie prerogativele mele în partid să fie exercitate până la data referendumului din 29 iulie către vicepreşedintele şi ministrul Daniel Chiţoiu. În funcţie de verdictele Curţii sigur această decizie, această desemnare pe care conform statutului avea dreptul să o fac se va activa sau nu. Domnul Chiţoiu, în momentul în care eu îmi suspend activitatea ca membru de partid în PNL va suplini prerogativele şi în calitate de co-preşedinte al USL„, a spus Antonescu.

Întrebat ce se întâmplă cu interimatul la şefia PNL, după referendum, Antonescu a arătat că acest lucru se va hotărî în 30 iulie. „Sunt două variante foarte mari şi foarte late: Unu, referendumul are ca rezultat demiterea lui Traian Băsescu şi atunci dacă eu sunt preşedinte interimar, evident interimatul se prelungeşte şi în continuare voi face o desemnare”, a mai afirmat Crin Antonescu, meţionând că urmează să se analizeze, în acel moment, dacă se va prelungi mandatul lui Daniel Chiţoiu sau dacă vor avea o altă opţiune.

Potrivit liderului PNL, a doua variantă luată în calcul, dacă referendumul nu reuşeşte în sensul în care Traian Băsescu este rugat de români să rămână în continuare preşedinte, este demisia sa.

„Atunci, Biroul Politic desemnează un vicepreşedinte pe o perioadă limitată de timp în care să organizeze Congresul. Vă rog nu vă pierdeţi timpul analizând această a doua variantă pentru că referendumul va reuşi”, a mai comentat Antonescu.

La rândul său, Daniel Chiţoiu a precizat că, prin decizia de luni, a preluat toate atribuţiile preşedintelui PNL. „Îndeplinesc prerogativele pe timpul campaniei electorale pe referendum, respectiv până pe 29 iulie. Nu am atribuţii limitate şi voi fi şi co-preşedinte al USL”, a spus Chiţoiu.

Daniel Chiţoiu a fost propus luni de preşedintele PNL, Crin Antonescu, să preia interimar şefia partidului, această decizie fiind adusă la cunoştinţa celorlalţi membri ai Biroului Politic Central.

După şedinţa Biroului Politic Central, liberalii s-au reunit în şedinţa Consiliului Naţional Executiv pentru a valida propunerea.

Surse liberale declarau, vineri, că Antonescu lua în calcul să îl propună, luni, în şedinţa conducerii PNL, pe vicepreşedintele Daniel Chiţoiu pentru preluarea interimatului la şefia formaţiunii.

Daniel Chiţoiu este vicepreşedinte şi deputat de Giurgiu, fiind numit ministru al Economiei în Guvernul Ponta.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, după suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, că o dată cu preluarea interimatului la Cotroceni, luni, în şedinţa conducerii PNL, se va retrage din calitatea de membru, un vicepreşedinte urmând a prelua şefia partidului.