Daniel Constantin: Fermierii care cumpără terenuri agricole de până la 1.000 de hectare pot primi facilităţi

Fermierii care doresc să achiziţioneze terenuri agricole în suprafaţă de până la 1.000 de hectare o pot face pe parcursul anului 2013 în baza facilităţilor rezultate ca urmare a semnării în aceste zile a acordului între Ministerul Agriculturii şi Fondul de garantare a creditului rural, a declarat ministrul de resort, Daniel Constantin, miercuri, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

09 oct. 2013, 17:54
Daniel Constantin: Fermierii care cumpără terenuri agricole de până la 1.000 de hectare pot primi facilităţi

‘Pe parcursul anului 2013, ministerul Agriculturii a promovat o ordonanţă de urgenţă care a primit, ulterior, numărul 43/2013 care se referea la partea de microcreditare, de sprijinire a celor care vor să achiziţioneze terenuri agricole. Astăzi, în aceste zile de fapt, am aprobat convenţia cu Fondul de garantare a creditului rural. Astfel încât, astăzi, toţi fermierii, persoane fizice sau juridice, care doresc să achiziţioneze teren o pot face în condiţii speciale pe baza acestui acord semnat între ministerul Agriculturii şi Fondul de garantare. Fond de garantare ce urmează să semneze, probabil, înţelegeri cu băncile comerciale. Pot să cumpere terenuri în condiţii speciale, acele condiţii fiind de a veni doar cu un avans de 10%, iar diferenţa de 90% să fie garantată jumătate de către stat prin Fondul de garantare, iar jumătate să se constituite garanţie pe terenul care se cumpără. În acest mod şi cei care sunt îngrijoraţi de certitudinea liberalizării pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014 au posibilitatea astăzi, pe parcursul anului 2013, să achiziţioneze teren până la 1.000 de hectare, este adevărat, astfel încât să poată să-şi desfăşoare activitatea agricolă’, a declarat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a adăugat că şi-ar fi dorit ca măsura să fie luată mai demult. Întrebat care este suma pusă la dispoziţie pentru garantarea achiziţiei de terenuri, Daniel Constantin a spus: ‘Fondul de garantare a fost capitalizat şi cred că poate să facă faţă la foarte multe solicitări’.

 

VEZI SI:

Daniel Constantin: Vom crea 35 de centre ce vor furniza legume-fructe pentru piaţa românească