Daniel Constantin: Nu cred că trebuie să ne speriem de studiul OMS privind carnea

Studiul prezentat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind produsele din carne și carnea roșie nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare până când nu se vor pronunța cele trei instituții ale statului abilitate cu sănătatea umană, a declarat miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

28 oct. 2015, 11:51
Daniel Constantin: Nu cred că trebuie să ne speriem de studiul OMS privind carnea

Nu este un moment care trebuie să ne sperie pentru că avem pe de o parte Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, iar pe de altă parte, ANSVSA și Ministerul Sănătății. Sunt cele trei entități legale care trebuie să se pronunțe. Nu aș face alte comentarii decât după ce specialiștii se pronunță, dar nu cred că este un motiv de îngrijorare și nu cred că trebuie să ne speriem de acest studiu. Am văzut reacții și dintr-un sens și din celălalt, dar este de datoria celor trei instituții din țara noastră care se ocupă de sănătatea umană să analize foarte clar ce se spune acolo”, a declarat, miercuri, la Indagra, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicității luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite Reuters.

Potrivit evaluărilor OMS, consumul de carne procesată precum cârnații, mezelurile sau preparatele din conserve poate fi cancerigen pentru oameni la fel cum „probabil” este și consumul de carne roșie.

Agenția internațională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel.

Citeşte şi OMS: Carnea procesată, la fel de cancerigenă ca tutunul şi gazele de eşapament

Pe de altă parte, Asociația Română a Cărnii (ARC) consideră că evaluările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) potrivit cărora carnea roșie și preparatele din carne ar fi cancerigene sunt aruncate cu ușurință pe piață, „fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică”, iar presa responsabilă din România ar trebui să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS.

Carnea roșie și preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariția unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanțe chimice„, a afirmat Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), organizație profesională ce reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii și realizează peste 60% din producția națională de mezeluri cu cele 50 de societăți membre.

Însă în opinia ministrului australian, carnea procesată nu trebuie comparată cu țigările și evident acest lucru face ca acest raport să fie o farsă, a comentat el postul local ABC. „Să compari cârnații cu țigările este absolut grotesc”, a subliniat el.

Dacă scoatem din dieta zilnică tot ceea ce spune OMS că este cancerigen, ne-am întoarce în epoca grotelor„, a subliniat Joyce.

Citeşte şi Asociaţia Română a Cărnii contrazice OMS: „Carnea roşie nu poate fi responsabilă de producerea cancerului”