Daniel Constantin: Pâinea va fi mai ieftină din septembrie

Pâinea va fi mai ieftină din septembrie. Declaraţia a fost făcută în direct la România TV de ministrul Agriculturii Daniel Constantin. Şi alte produse alimentare ar putea costa mai puţin în curând, a mai spus ministrul.

09 aug. 2013, 13:56
Daniel Constantin: Pâinea va fi mai ieftină din septembrie

„Dacă vorbim de pâine, eu cred că vom avea o scădere a preţului din septembrie. Am semnat un angajament cu asociaţia marilor retaileri şi s-au angajat să nu îşi crescă preţul, să nu îşi măreasca profitul, ci să diminueze preţul final de vânzare cu diferenţa de TVA”, a declarat Daniel Constantin.

„Având în vedere că e o cantitate mai mare în acest an, este posibil ca preţurile să scadă în perioada următoare (…) Un preţ mai mic ar însemna pentru fermieri, poate, pierder”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

În detaliu, ordonanţa de modificare a Codului Fiscal aprobată de Guvern reduce TVA pentru livrarea tuturor sortimentele de pâine, precum şi pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN 1071, făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, triticum spelta, grâu comun, meslin şi secară.