Daniel Dăianu: „Criza nu se va încheia nici în 2021. Suntem în război, iar economia este şi ea o victimă”

Criza economică nu se va încheia nici în anul 2021, avertizează președintele Consiliului Fiscal. Daniel Dăianu mai spune că toate companiile private mari se vor restructura și vor da afară oameni, chiar există pericolul unei destabilizări sociale de amploare.

RomaniaTV.net
07 sept. 2020, 05:02
Daniel Dăianu: „Criza nu se va încheia nici în 2021. Suntem în război, iar economia este şi ea o victimă”

În acest război, pentru a nu învinge și a nu intra într-un nou val, e nevoie să respectăm niște reguli, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

„Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferențe mari de competitivitate din diferențe de salarii dintre oameni, dar avem și un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparența, șansele egale. Sunt contributori care sunt onești, dar sunt și contributori care sunt de cealaltă parte”, a arătat Daniel Dăianu.

Consiliul Fiscal pledează pentru creșteri de venituri la buget, dar acest lucru nu înseamnă taxe și impozite. Creșterile de taxe și impozite sunt neavenite în condiții de declin al economiei și fragilitate, însă vor continua și în 2021.

„Noi ce vrem este să nu creștem cheltuieli permanente, să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma”, spune Daniel Dăianu. „Nu poți să-ți asumi în mod responsabil o creștere cu 40 la sută a punctului de pensie”, a subliniat el.

„Eu sper că nu se va inversa această decizie, care a fost luată cu dificultate, de a crește pensiile cu 14 la sută”, a mai spus Daniel Dăianu, referindu-se la intenția parlamentarilor de a modifica ordonanța de rectificare bugetară și de a reintroduce creșterea pensiilor cu 40 la sută.