Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, confirmă că la vârful statului se ştia că România se îndreaptă spre dezastru economic: „Am vorbit şi cu doi foşti premieri, şi cu miniştrii de Finanţe şi am spus că ne ducem cu capul în gard. Parcă am fost drogaţi”

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, trage un nou semnal de alarmă cu privire la situația bugetară a României, avertizând că măsurile anunțate de Guvern pentru corectarea deficitului sunt dure, dar inevitabile. Într-un interviu acordat miercuri, Dăianu a descris pachetul fiscal-bugetar propus drept „foarte ambițios” și a subliniat că România se află într-o etapă critică, fiind nevoită să ia măsuri severe pentru a evita pierderea încrederii investitorilor și blocarea fondurilor europene.
Filip Stan
09 iul. 2025, 20:15
Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, confirmă că la vârful statului se ştia că România se îndreaptă spre dezastru economic:

Daniel Dăianu susține că țara noastră a trăit „peste posibilități” ani la rând și plătește acum nota greșelilor acumulate, în lipsa unei politici fiscale prudente. Dăianu a criticat în mod deschis incoerența autorităților în gestionarea veniturilor bugetare și a atras atenția asupra riscurilor sociale majore pe care le implică actualele măsuri, ce vor afecta mai ales populația cu venituri mici.

„În ceea ce privește pachetul de măsuri fiscal-bugetare, opinia mea, opinia Consiliului Fiscal, considerăm că este foarte ambițios. Dacă judecăm impactul dorit pentru 2026, el poate să conducă într-un scenariu, potrivit estimărilor făcute de Ministerul de Finanțe, de Guvern, poate să conducă cu o ajustare mare a deficitului bugetar, să-l îndrepte chiar către, să fie sub 6% din PIB, să se îndrepte chiar către 5. Mie mi-a depășit, să spunem, modul în care imaginam altfel traiectoria. Când spun că mi-a depășit imaginația mea, nu m-a dus la o anvergurată atât de mare a pachetului. Subliniez prin această afirmație a mea cât de ambițios este acest pachet și de ce? Fiindcă pentru a înfrânge nu numai circumspecția comisiei celor care judecă traiectoria de control al cheltuielilor publice, judecă dacă să fie sau să nu fie blocați bani europeni, noi trebuie să înfrângem circumspecția piețelor financiare. Pentru că grosul finanțării și refinanțării României este asigurat de piețele financiare, de cei care fac plasamente în titlurile de stat ale României. Ce a spus ministrul Nazare este corect. Deci s-a depășit un anume prag și în continuare, cu celelalte două pachete care includ, ceea ce este numit, a devenit deja o formulare, să spunem, intrat în limbajul public, reforma statului. Deci odată cu reforma statului, odată cu măsuri care să prioritizeze investiții. Amintesc că sunt oficiali ai guvernului care și în mod plastic au spus că ne-am întins mai mult decât avem plapuma. Este o formulare, să spunem elegantă, ca să nu supărăm pe unii și pe alții. Fapt este că România a trăit mult peste posibilități, au fost excese mari și acuma suntem în situația în care trebuie să se ia de la oameni și de la firme, ceea ce cauzează multă suferință și nemulțumire. Ar fi trebuit să nu comitem acele erori, să nu ne întindem mai mult decât avem plapuma, ca să nu fim situația să fim obligați, adică Guvernul să fie obligat să ia de la oameni, cei de la firme, pentru că e ușor să dai, e foarte dificil să iei,” a declarat președintele Consiliului Fiscal, la Digi 24.

Președintele Consiliului Fiscal a criticat lipsa unei strategii coerente de creștere a veniturilor bugetare, în special în privința colectării taxelor și reducerii evaziunii. „Nu a existat o preocupare reală pentru scăderea gap-ului de TVA sau pentru creșterea colectării. Ne-am concentrat doar pe cheltuieli, fără să ne întrebăm dacă avem spațiu fiscal”, a spus Dăianu, amintind că România avea deja un deficit excesiv înainte de pandemia din 2020.

Oficialul a subliniat că, în contextul actual, România este dependentă de finanțarea de pe piețele internaționale, iar orice semn de instabilitate fiscală poate duce la blocarea fondurilor europene și pierderea încrederii investitorilor.

Citeşte şi: STUDIU 60% dintre micii antreprenori din România se declară puternic afectaţi de creşterea taxelor şi instabilitatea fiscală. Majoritatea iau măsuri de diminuare a costurilor

Dăianu a mai declarat că a avertizat în trecut doi foști premieri și mai mulți miniștri de finanțe asupra pericolului acumulării deficitului. „Am spus că ne ducem cu capul în zid. N-a existat responsabilitate fiscală în ultimii ani, iar acum plătim nota”, a adăugat el.

„O să vă mărturisesc ceva. Eu am avut discuții și cu doi foști premieri, reprezentând Consiliul Fiscal. Am vorbit cu miniștrii de finanțe și am spus că ne ducem cu capul în gard. N-am folosit această exprimare, dar am spus că nu este bine. Bine, acum, era opinia noastră. Deci noi am lansat acest avertisment, care este se găsește și în documentele oficiale ale Consiliului Fiscal. Este regretabil că am ajuns în situația asta fiindcă, repet, ai dat oamenilor și ești forțat acuma să iei și într-un context intern foarte încordat, foarte tensionat. Mediul internațional este defavorabil. Ne este greu să judecăm optimalitatea acestui pachet, fiindcă intervin aspecte de echitate. Este adevărat ce spun, nu numai unele voci, și oameni politici. Acest pachet totuși are o dimensiune profund regresivă, adică afectează mai mult pe cei care au venituri mici și foarte mici. În viață trebuie să te gândești și la aceste aspecte, pentru că poți să ai nemulțumiri sociale care să scape de sub control. Ați văzut dumneavoastră că variantele care au fost supuse atenție celor care au decis din punct de vedere politic, acest pachet de măsuri includeau și o eventuală a cotei unice. Eu sunt adept al impozitării progresive și nu de ieri, de astăzi, și eu cred că este mult mai echitabil. Este o variantă care a fost sugerată și de Fondul Monetar, de Banca Mondială, de Comisia Europeană, însă și eu și alții care gândim la fel ne confruntăm cu afirmații de genul că este de sorginte socialistă, neo-marxistă, adică e o aiureală. Eu pot să fiu de acord că poate nu poate să fie aplicată imediat. În continuare se persistă, de pildă, cu această afirmație că trebuia să tăiem cheltuielile la sânge. Cât să tai cheltuielile? Chiar dacă există hoție, există corupție, există aceste privilegii, nu rezolvi problema pe partea de cheltuieli imediat. Și aici premierul Bolojan are dreptate când spune că sutem cu spatele la zid, pentru că am fost, parcă am fost drogați, nu ne-am dat seama în ce direcție mergem și acum trebuie să luăm măsuri foarte, foarte, foarte dure,” a declarat Dăianu.

El a concluzionat că România nu se află în pericol de faliment, dar a avertizat că „important este în ce condiții evităm acest scenariu”. În ceea ce privește riscul de recesiune, președintele Consiliului Fiscal a spus că totul depinde de contextul economic internațional și de „noroc”.

„Trebuie să salvăm cât mai mulți bani europeni, să evităm recesiunea și să recâștigăm încrederea partenerilor internaționali. Ne-am trezit târziu și acum suntem cu spatele la zid”, a conchis Daniel Dăianu.

Citeşte şi: Ministrul Economiei, Radu Miruță, revoltat de obrăznicia bugetarilor: „Au criteriu de performanță să stea opt ore la serviciu sau să nu întârzie dimineața”. Mamaia SA are trei angajați și patru șefi, cu salarii incredibile

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor