Daniel Dăianu susține că țara noastră a trăit „peste posibilități” ani la rând și plătește acum nota greșelilor acumulate, în lipsa unei politici fiscale prudente. Dăianu a criticat în mod deschis incoerența autorităților în gestionarea veniturilor bugetare și a atras atenția asupra riscurilor sociale majore pe care le implică actualele măsuri, ce vor afecta mai ales populația cu venituri mici.
„În ceea ce privește pachetul de măsuri fiscal-bugetare, opinia mea, opinia Consiliului Fiscal, considerăm că este foarte ambițios. Dacă judecăm impactul dorit pentru 2026, el poate să conducă într-un scenariu, potrivit estimărilor făcute de Ministerul de Finanțe, de Guvern, poate să conducă cu o ajustare mare a deficitului bugetar, să-l îndrepte chiar către, să fie sub 6% din PIB, să se îndrepte chiar către 5. Mie mi-a depășit, să spunem, modul în care imaginam altfel traiectoria. Când spun că mi-a depășit imaginația mea, nu m-a dus la o anvergurată atât de mare a pachetului. Subliniez prin această afirmație a mea cât de ambițios este acest pachet și de ce? Fiindcă pentru a înfrânge nu numai circumspecția comisiei celor care judecă traiectoria de control al cheltuielilor publice, judecă dacă să fie sau să nu fie blocați bani europeni, noi trebuie să înfrângem circumspecția piețelor financiare. Pentru că grosul finanțării și refinanțării României este asigurat de piețele financiare, de cei care fac plasamente în titlurile de stat ale României. Ce a spus ministrul Nazare este corect. Deci s-a depășit un anume prag și în continuare, cu celelalte două pachete care includ, ceea ce este numit, a devenit deja o formulare, să spunem, intrat în limbajul public, reforma statului. Deci odată cu reforma statului, odată cu măsuri care să prioritizeze investiții. Amintesc că sunt oficiali ai guvernului care și în mod plastic au spus că ne-am întins mai mult decât avem plapuma. Este o formulare, să spunem elegantă, ca să nu supărăm pe unii și pe alții. Fapt este că România a trăit mult peste posibilități, au fost excese mari și acuma suntem în situația în care trebuie să se ia de la oameni și de la firme, ceea ce cauzează multă suferință și nemulțumire. Ar fi trebuit să nu comitem acele erori, să nu ne întindem mai mult decât avem plapuma, ca să nu fim situația să fim obligați, adică Guvernul să fie obligat să ia de la oameni, cei de la firme, pentru că e ușor să dai, e foarte dificil să iei,” a declarat președintele Consiliului Fiscal, la Digi 24.
Președintele Consiliului Fiscal a criticat lipsa unei strategii coerente de creștere a veniturilor bugetare, în special în privința colectării taxelor și reducerii evaziunii. „Nu a existat o preocupare reală pentru scăderea gap-ului de TVA sau pentru creșterea colectării. Ne-am concentrat doar pe cheltuieli, fără să ne întrebăm dacă avem spațiu fiscal”, a spus Dăianu, amintind că România avea deja un deficit excesiv înainte de pandemia din 2020.
Oficialul a subliniat că, în contextul actual, România este dependentă de finanțarea de pe piețele internaționale, iar orice semn de instabilitate fiscală poate duce la blocarea fondurilor europene și pierderea încrederii investitorilor.
Dăianu a mai declarat că a avertizat în trecut doi foști premieri și mai mulți miniștri de finanțe asupra pericolului acumulării deficitului. „Am spus că ne ducem cu capul în zid. N-a existat responsabilitate fiscală în ultimii ani, iar acum plătim nota”, a adăugat el.
„O să vă mărturisesc ceva. Eu am avut discuții și cu doi foști premieri, reprezentând Consiliul Fiscal. Am vorbit cu miniștrii de finanțe și am spus că ne ducem cu capul în gard. N-am folosit această exprimare, dar am spus că nu este bine. Bine, acum, era opinia noastră. Deci noi am lansat acest avertisment, care este se găsește și în documentele oficiale ale Consiliului Fiscal. Este regretabil că am ajuns în situația asta fiindcă, repet, ai dat oamenilor și ești forțat acuma să iei și într-un context intern foarte încordat, foarte tensionat. Mediul internațional este defavorabil. Ne este greu să judecăm optimalitatea acestui pachet, fiindcă intervin aspecte de echitate. Este adevărat ce spun, nu numai unele voci, și oameni politici. Acest pachet totuși are o dimensiune profund regresivă, adică afectează mai mult pe cei care au venituri mici și foarte mici. În viață trebuie să te gândești și la aceste aspecte, pentru că poți să ai nemulțumiri sociale care să scape de sub control. Ați văzut dumneavoastră că variantele care au fost supuse atenție celor care au decis din punct de vedere politic, acest pachet de măsuri includeau și o eventuală a cotei unice. Eu sunt adept al impozitării progresive și nu de ieri, de astăzi, și eu cred că este mult mai echitabil. Este o variantă care a fost sugerată și de Fondul Monetar, de Banca Mondială, de Comisia Europeană, însă și eu și alții care gândim la fel ne confruntăm cu afirmații de genul că este de sorginte socialistă, neo-marxistă, adică e o aiureală. Eu pot să fiu de acord că poate nu poate să fie aplicată imediat. În continuare se persistă, de pildă, cu această afirmație că trebuia să tăiem cheltuielile la sânge. Cât să tai cheltuielile? Chiar dacă există hoție, există corupție, există aceste privilegii, nu rezolvi problema pe partea de cheltuieli imediat. Și aici premierul Bolojan are dreptate când spune că sutem cu spatele la zid, pentru că am fost, parcă am fost drogați, nu ne-am dat seama în ce direcție mergem și acum trebuie să luăm măsuri foarte, foarte, foarte dure,” a declarat Dăianu.
El a concluzionat că România nu se află în pericol de faliment, dar a avertizat că „important este în ce condiții evităm acest scenariu”. În ceea ce privește riscul de recesiune, președintele Consiliului Fiscal a spus că totul depinde de contextul economic internațional și de „noroc”.
„Trebuie să salvăm cât mai mulți bani europeni, să evităm recesiunea și să recâștigăm încrederea partenerilor internaționali. Ne-am trezit târziu și acum suntem cu spatele la zid”, a conchis Daniel Dăianu.