Daniel Dăianu trage un semnal de alarmă: „E nevoie de soluţii care să nu ducă oamenii la disperare. Lucrurile nu merg bine din cauza deciziilor greşite sau ineficiente ale Guvernului”

Greşelile guvernanţilor produc confuzie în minţile oamenilor, care au din ce în ce mai puţină încredere în autorităţi, este de părere Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal. Iar fenomenul este întâlnit nu doar în România, ci multe state UE, dar şi peste Ocean.

28 sept. 2021, 13:47
Daniel Dăianu trage un semnal de alarmă: „E nevoie de soluţii care să nu ducă oamenii la disperare. Lucrurile nu merg bine din cauza deciziilor greşite sau ineficiente ale Guvernului”

Daniel Dăianu a declarat, în cadrul dezbaterii „Economie post-pandemie„, că, fără o guvernare responsabilă, războiul pandemic nu se va încheia.

Noi vorbim adesea despre ştiri false. Să nu mergem pe o pistă înşelătoare şi să credem că din cauza acestor fake news lucrurile nu merg bine. Şi aici îşi au originea şi deciziile greşite sau decizii fără eficacitate ale guvernelor. Sunt şi multe erori mari în actul de guvernare. Greşelile din actul de guvernare pun sămânţă de confuzii şi amplifică deficitul de încredere în guvernare, pe care îl vedem în numeroase state membre ale Uniunii Europene, dar şi peste Ocean.

De aici derivă o mare dilemă. Acele scenarii distopice pot deveni uşor aievea… Actul de guvernare are nevoie de responsabilitate, de luciditate, de persuasiune, sinceritate şi de ieşirea din logica luptei strict pentru putere, pe care adesea o vedem. În vremuri de război, ai nevoie de guvernare responsabilă. Atunci se verifică, într-adevăr, calitatea guvernării. În martie, am spus că lupta cu pandemia este ca un război şi acest război continuă„, a afirmat Dăianu, potrivit Agerpres.

Citeste si Deficitul bugetar în România a scăzut. Explicaţiile date de Ministerul de Finanţe

Acesta a adăugat că sunt state în UE, precum Olanda şi Belgia, în care, deşi există crize politice, administraţia funcţionează şi este foarte puternică.

Lecţia din Belgia şi Olanda este următoarea: chiar dacă nu eşti capabil să formezi un guvern luni de zile sau chiar mai mult, trebuie să ai nişte structuri birocratice solide, în sensul pozitiv, care să permită să funcţioneze. Adică treburile publice să fie ţinute într-un regim de rezolvare care să nu conducă cetăţenii la disperare. În cazul Olandei şi Belgiei, vorbim despre ţări cu instituţii puternice. Sunt şi alte ţări unde lucrurile sunt mai complicate„, a apreciat fostul ministru de Finanţe.

În viziunea preşedintelui Consiliului Fiscal, vizitele pe care şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le efectuează în fiecare stat-membru arată că Uniunea Europeană „are nevoie de o politică industrială, de o intervenţie inteligentă, fermă, pe termen lung„.

Citeste si Lovitură pentru românii cu credite în lei. Indicii ROBOR în funcţie de care se calculează ratele au urcat semnificativ

Lucrurile merg înainte, dar situaţia nu s-a schimbat dramatic în bine. Aş spune că, din păcate, în afară de vaccinurile care sunt marea ştire a anului trecut şi care oferă şansa de a ieşi din această criză foarte mare, lucrurile devin din ce în ce mai complicate şi sunt însoţite de mult tumult politic, cam peste tot în lumea dezvoltată.

Faptul că doamna preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vizitează fiecare ţară cu care se semnează PNRR arată starea de spirit, urgenţa, grija şi îngrijorarea. Nu numai Comisia Europeană gândeşte că Uniunea are nevoie de o politică industrială, de o intervenţie inteligentă, fermă, pe termen lung pentru a se reaşeza într-o matcă mult mai robustă. Dar vedeţi că şi vizita la Bucureşti a fost parţial umbrită de criza politică…

Trăim vremuri în care marile rupturi descumpănesc actul de guvernare, societatea şi este foarte greu să te adaptezi la asemenea momente extraordinar de dificile„, a mai spus Daniel Dăianu.


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei