Daniel Dines demisionează din funcția de co-CEO al UiPath, primul unicorn românesc. Primele declarații ale miliardarului român: „Trebuie să evoluăm și să ne adaptăm”

Daniel Dines demisionează din funcția de co-CEO al UiPath. În schimb, miliardarul român își va asuma un rol nou creat de Chief Innovation Officer, care va conduce inițiativele de inteligență artificială (AI) ale companiei. Totodată, Dines va continua să fie președintele executiv al consiliului de administrație al UiPath.

10 iul. 2023, 19:28
Daniel Dines demisionează din funcția de co-CEO al UiPath, primul unicorn românesc. Primele declarații ale miliardarului român: „Trebuie să evoluăm și să ne adaptăm”
Daniel Dines demisionează din funcția de co-CEO al UiPath

Daniel Dines demisionează din funcția de co-CEO al UiPath, începând cu data de 31 ianuarie 2024, a anunțat compania, potrivit publicației MarketWatch.

Intenționez să conduc agenda de inovare a UiPath pentru a transforma automatizarea întreprinderilor prin valorificarea următoarei generații de tehnologii de inteligență artificială în soluții practice pentru clienții noștri”, a declarat Dines, într-o postare pe blog.

Daniel Dines demisionează din funcția de co-CEO al UiPath

Odată cu această demisie, celălalt co-CEO actual, Rob Enslin, va fi singurul CEO al companiei de software de automatizare. Acțiunile UiPath, care au crescut cu 0,1% în tranzacțiile dinaintea de deschiderea pieței bursiere americane, au crescut cu 29,7% de la începutul anului până vineri.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu averea celui mai bogat român din 2021. Acțiunile companiei UiPath, a lui Daniel Dineș, s-au prăbușit

În timp ce reflectez asupra începutului călătoriei UiPath, mă cuprinde un profund sentiment de recunoștință pentru experiența suprarealistă de a vedea cum această companie uimitoare a devenit ceea ce este astăzi. De la un apartament micuț din România la o companie publică cu venituri de peste 1 miliard de dolari și peste 10.000 de clienți, rămân revigorat de aspirația noastră îndrăzneață de a crea o Companie generațională care va revoluționa însăși natura muncii.

Ca în cazul oricărei companii, eu și Consiliul de Administrație am considerat întotdeauna că planificarea succesiunii conducerii este unul dintre cele mai importante mandate ale noastre. Sunt constant în convingerea mea că trebuie să evoluăm și să ne adaptăm pentru a asigura succesul pe termen lung al UiPath. Ca parte a acestui proces, în aprilie 2022, l-am angajat pe Rob Enslin ca partener al meu în calitate de co-CEO – iar în ultimul an, i-am delegat din ce în ce mai mult lui Rob scalarea afacerii noastre.

De-a lungul parteneriatului nostru, am ajuns să am încredere în instinctele de afaceri ale lui Rob, în viziunea sa pentru companie și în capacitatea sa de a conduce. Suntem pe deplin aliniați în ceea ce privește puterea automatizării de a crea beneficii tangibile pentru clienții noștri și pașii pe care trebuie să îi facem pentru a poziționa compania pentru a-și atinge potențialul.

În acest sens, am anunțat astăzi că – în urma unei perioade de tranziție până la sfârșitul anului nostru fiscal, la 31 ianuarie 2024 – Rob va deveni singurul CEO, iar eu voi prelua rolul nou creat de Chief Innovation Officer.

Fiind un inginer înrăit, aceasta a fost întotdeauna adevărata mea pasiune. Intenționez să conduc agenda de inovare UiPath pentru a transforma automatizarea întreprinderilor prin valorificarea următoarei generații de tehnologii AI în soluții practice pentru clienții noștri. De asemenea, voi continua să fiu președinte executiv al Consiliului de administrație, unde voi colabora cu Rob în ceea ce privește deciziile strategice și voi provoca echipa de conducere să susțină cel mai important ingredient al nostru pentru succes și fericire: cultura noastră.

Sunt încântat de conducerea lui Rob. Știu că este umilit și onorat să intre în rolul de CEO și să aibă ocazia de a ne conduce în următoarea fază de creștere, bazându-ne pe viziunea noastră de a împuternici lucrătorii din domeniul cunoașterii cu automatizarea alimentată de inteligența artificială pentru a accelera realizările umane.

Sunt atât de mândru de membrii echipei noastre – foști și actuali – care și-au pus inima și sufletul în construirea acestei companii, a culturii noastre și a oportunității noastre de piață. Deși am ajuns atât de departe, cred cu tărie că mai avem în față cele mai bune zile ale noastre. În cinstea următorului capitol al UiPath și al conducerii noastre”, a continuat Daniel Dines.

UiPath este prima companie fondată în România care a ajuns unicorn, adică o firmă evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari în urma unor investiții obținute de la investitori de capital de risc, înainte de listarea la bursă.

Din aprilie 2021, UiPath s-a listat pe Bursa de la New York, cea mai mare din lume, devenind prima companie născută în România care ajunge acolo. În luna mai 2021, acțiunile UiPath au crescut până la circa 80 de dolari, valoarea de piață a companiei ajungând astfel la aproximativ 44 de miliarde de dolari. Ulterior, însă, acțiunile firmei cu sediul central la New York au scăzut, valoarea de piață a companiei coborând la circa 9,2 miliarde de dolari în prezent.