Daniel Funeriu, numit consilier prezidenţial

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit pe fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, în funcţia de consilier prezidenţial.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 13:41
Daniel Funeriu, numit consilier prezidenţial

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat vineri decretul de numire, fără a se preciza care este domeniul de care se va ocupa fostul ministru.

Postul de consilier prezidenţial de la Departamentul de Educaţie şi Cercetare al Preşedinţiei este însă vacant.

Funeriu a mai lucrat la Cotroceni. Înainte de a deţine postul de ministru al Educaţiei, el a fost vicepreşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru politici în educaţie şi cercetare şi a participat la elaborarea noii legi a Educației, act normativ adoptat de guvernul Boc.

În vârstă de 41 de ani şi membru al PDL, Daniel Funeriu a deţinut şi calitatea de europarlamentar. Este cercetător în domeniul chimiei. În liceu a fost olimpic internaţional la chimie, dar lipsa de perspective l-a determinat să fugă în 1988 în Franţa, unde şi-a făcut studiile, apoi a plecat în America, unde a făcut cercetare. În 2002 a fost recrutat de japonezi şi a lucrat în cercetare la un institut din Osaka.

Potrivit CV-ului său, în anul 1999 a obţinut titlul de doctor în chimie la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg, sub coordonarea laureatului Nobel în chimie, profesorul Jean Marie Lehn. În anul 2006 a obţinut un grant de cercetare oferit de Uniunea Europeană (UE), de 2 milioane de euro (Marie Curie Excellence Grant, cea mai mare finanţare acordată de UE pentru un proiect individual). Tot în 2006, şi-a fondat o echipă de cercetare la Universitatea Tehnică din München.

A fost asistent la Universite Louis Pasteur, Strasbourg, Franţa (1995-1998), conferenţiar la College de France, Paris (1998-1999), cercetător ştiintific la Scripps Research Institute, La Jolla, California (1999-2002), cercetător ştiintific la National Institute of Advanced Industrial Since and Tehnology (AIST), Osaka, Japonia, (2002-2006).

Funeriu are în palmares câteva invenţii: On-Chip Enzyme Activity Measurement and Applications Thereof, On-Chip Measurement of Enzyme Ubiquitination and Applications Thereof, A New Class of Soluble b-Amyloid Binders and their use in Alzheimer Disease Treatment.

De asemenea, Funeriu vorbeşte perfect engleza şi franceza, germana la nivel mediu şi are şi cunoştinte de japoneză.

Daniel Funeriu a fost înlocuit în funcţia de ministru al Educaţiei de Cătălin Baba.