Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îşi vor prelua mandatul la CCR de luni

Noii judecători ai Curţii Constituţionale a României, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu, îşi vor prelua mandatul, luni, după ce vor depune jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

09 iun. 2013, 16:45
Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îşi vor prelua mandatul la CCR de luni

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îi vor înlocui pe judecătorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.

Noii judecători sunt numiţi pentru un mandat de nouă ani.

În 25 martie, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie. Daniel Morar va avea rezervat postul de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul Curţii de Apel Cluj până la preluarea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, propunerea fiind transmisă de CSM preşedintelui Traian Băsescu odată cu avizul pentru eliberarea din funcţie.

Citeşte şi Despărţire cu lacrimi la Curtea Constituţională: trei judecători îşi termină mandatele la CCR

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act în 4 iunie de cererea procurorului Daniel Morar de eliberare din funcţie, începând din 9 iunie, când preia funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis preşedintelui Traian Băsescu, după şedinţa Plenului din 4 iunie, propunerea de eliberare din funcţie a lui Daniel Morar cu rezervarea postului de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Preşedintele a semnat în 5 iunie decretul de eliberare din funcţie a lui Daniel Morar.

În Monitorul Oficial din data de 28 martie au fost publicate hotărârea Senatului de numirea Monei Maria Pivniceru şi hotărârea Camerei Deputaţilor de numire a lui Valer Dorneanu în funcţia de judecător la CCR.

Luna aceasta va expira şi mandatul de preşedinte CCR a lui Augustin Zegrean. Judecătorul a fost desemnat, pe 17 iunie 2010, în funcţia de conducere a instituţiei, funcţie pe care o poate ocupa vreme de trei ani. Însă, potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. De asemenea, acelaşi articol prevede că CC se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

În articolul 61 din Legea 47/1992 se precizează că judecătorii CCR trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, iar funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.