Daniel Morar rămâne judecător la CCR. Decretul prezidenţial nu poate fi atacat în instanţă, a decis CCR

Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de către Administraţia Prezidenţială, prin care aceasta contesta dreptul Asociaţiei Magistraţilor din România de a ataca în instanţă decretul prezidenţial de numire al lui Daniel Morar ca judecător la Curtea Constituţională.

16 sept. 2014, 13:27
Daniel Morar rămâne judecător la CCR. Decretul prezidenţial nu poate fi atacat în instanţă, a decis CCR

Curtea Constituţională a României a decis marţi că, în cazul numirii judecătorilor CCR prin decret prezidenţial, condiţia de înaltă competenţă profesională nu poate fi cenzurată de instanţă.

Astfel, un tribunal se poate pronunţa doar asupra condiţiilor obiective de numire a judecătorului la CCR, anume studii de drept şi experienţă în domeniul juridic de minim 18 ani. Decizia CCR a fost adoptată în unanimitate.

Asociaţia Magistraţilor din România a contestat în instanţă decretul prin care Traian Băsescu la numit pe fostul procuror-şef al DNA, Daniel Morar, în calitate de judecător al Curţii Constituţionale. În cadrul procesului dechis la Curtea de Apel Bucureşti, AMR susţine că Morar, pe când era simplu procuror, a comis mai multe erori grave, printre care şi arestarea unor persoane care ulterior au fost achitate. Din acest motiv, Daniel Morar nu ar întruni calităţile profesionale pentru a fi desemnat la CCR.

În aceste circumstanţe, Administraţia Prezidenţială a sesizat CCR argumentând că este neconstituţională procedura prin care un decret prezidenţial poate fi anulat în instanţă, în condiţiile în care hotărârile Parlamentului prin care sunt numiţi judecătorii la Curte nu pot fi contestate, fapt ce ar institui o inegalitate juridică între numirile făcute de preşedinte şi cele ale Parlamentului.

Traian Băsescu, luat peste picior la CCR: „Ar putea numi UN CAL la Curte, e absurd”. „Cum bag calul în sală?”

În 25 martie 2013, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie.

Daniel Morar va avea rezervat postul de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul Curţii de Apel Cluj până la preluarea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, propunerea fiind transmisă de CSM preşedintelui Traian Băsescu odată cu avizul pentru eliberarea din funcţie.