Daniel Zamfir: Florin Cîţu şi Guvernul au un plan pe termen scurt. "Până la alegerile anticipate împrumută tot"

Publicat: Marţi, 28 Ianuarie 2020 14:06 // Actualizat: Marţi, 28 Ianuarie 2020 14:06 // Sursa: romaniatv.net

Senatorul Daniel Zamfir a explicat de ce ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, evită să dea explicații publice despre împrumuturile record. La rândul său, ministrul Finanţelor este de părere că subiectul împrumuturilor este exagerat în condițiile în care o țară cu deficit bugetar cum este România trebuie să se împrumute.

La întrebarea DC News de ce nu a venit ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, la audierile din Parlament, senatorul Daniel Zamfir a răspuns:

"Va veni. Acum a găsit un motiv complet aberant. Ministrul de Finanțe este obligat să vină la orice comisie parlamentară, cu atât mai mult la Comisia Economică. Îi aduc aminte de faptul că atunci când a fost președintele Comisiei economice i-a chemat la audieri pe ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, care erau atunci în funcții. Este clar că are ceva de ascuns în legătură cu împrumuturile repetate. Ieri, la o emisiune, când a fost întrebat de moderator de ce a făcut împrumutul de 3 miliarde euro, care este structurat în 1,4 miliarde în 12 ani, iar 1,6 miliarde pe 30 de ani, nu a spus nimic. Este o mare problemă cu aceste împrumuturi. Nu am niciun dubiu că va avea mari dificultăți în a le explica.

Ieri, a fost întrebat public despre împrumutul de 3 miliarde de euro și nu a vrut să vorbească. În mod cert, săptămâna viitoare, marți, la invitația Comisiilor de buget-finanțe și economică, nu are ce să invoce pentru a nu veni. Nu este adevărat că doar Comisia buget te evaluează, când vii la audieri nu vii la evaluare. Și dacă discutăm de aceasta, l-a respins când a fost propus pentru ministru. A fost și o moțiune simplă împotriva lui. Ce să mai facă Parlamentul dacă l-a respins de câte ori a avut ocazia. Acum, crezând că fuge fără să dea socoteală în legătură cu aceste împrumuturi, se înșeală amarnic", a explicat senatorul Daniel Zamfir.

De asemenea, politicianul a completat:

"Îmi este foarte clar că nu se va opri (să facă aceste împrumuturi, n.r.). Domnul Cîțu a prognozat să împrumute 86 de miliarde tot anul. Iată că suntem în prima lună și deja a împrumutat aproape jumătate din suma pe 2020. Acest fapt ne arată că dânsul și acest Guvern au un plan pe termen scurt. Până la alegerile anticipate împrumută tot! Nu am nicio îndoială! Este aberant! Doresc și eu să explice publicului de ce a împrumutat în prima lună jumătate din suma pe care o are prognozată pentru tot anul?! De asemenea, în luna septembrie, urmează acel efort bugetar uriaș cu mărimea punctului de pensie! Prin urmare, unde se va duce? Cât va împrumuta atunci?", a concluzionat senatorul PSD, Daniel Zamfir, pentru DC News.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că subiectul împrumuturilor este exagerat în condiţiile în care o ţară cu deficit bugetar cum este România trebuie să se împrumute. "Au ajuns cu dobânzile la 5%. Noi ne împrumutăm, începând din noiembrie, de când am preluat această guvernare, în fiecare lună mai ieftin. Iar fiecare împrumut pe care l-am făcut pe pieţe a fost mai ieftin. Anul trecut au fost economii de aproape 600 de milioane de lei la buget la dobânzi, poate puțin mai mari, iar de la începutul anului fiecare împrumut pe care l-am luat a fost mai ieftin decât ce era piaţa la momentul respectiv, deci reuşim să ne împrumutăm în timp real mai ieftin decât piaţa şi mai ieftin decât am împrumutat în decembrie", a declarat Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu a anunţat cu ce deficit bugetar am încheiat 2019. Dezastrul, mai mare ca estimările din noiembrie

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Daniel Zamfir Florin Citu imprumuturi
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8730
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H