Dansul ursului, în America. Reportaj senzaţional despre tradiţiile româneşti, în New York Times VIDEO

Tradiţiile româneşti devin celebre la străini. "Dansul ursului", un joc popular din Moldova, a ajuns peste ocean. Prestigiosul New York Times a publicat un reportaj amplu despre acest obicei românesc încă viu în multe sate din ţară.

05 dec. 2015, 17:32
Dansul ursului, în America. Reportaj senzaţional despre tradiţiile româneşti, în New York Times VIDEO

Articolul publicat de New York Times spune povestea unei femei pe jumătate româncă, pe jumătate irakiană, care a copilărit în zona Moineşti din Bacău. Ea îşi aminteşte şi acum iarna cu obiceiurile ei misterioase, în special de dansul ursului.

Era frumos să te trezeşti într-o dimineaţă cu ninsoare, în decembrie, să asculţi zgomotul tobelor şi ecoul care-l lăsau în văi. Trupa urşilor venea din uşă în uşă şi toată lumea o lăsa să intre„, povesteşte femeia.

Citeşte şi TRADIŢII DE MOŞ NICOLAE. Când se pun ghetuţele la geam

În acelaşi articol se vorbeşte şi despre originea dansului, care ar fi fost adus de ţiganii migratori. Pe vremuri, în sate se aduceau pui de urs adevăraţi care erau puşi să meargă pe spatele sătenilor contra cost. Se spunea că masajul lor e videcător. Ritualul s-a transformat apoi într-un spectacol, până comuniştii au interzis urşii.

Citeşte şi Atmosferă de sărbătoare la New York. Bradul de Crăciun din Rockefeller Center a fost aprins VIDEO

Printre dansatori sunt şi femei, lucru evidenţiat şi în articolul din New York Times. Jocul urşilor se practică an de an în satele din Moldova, iar ceata de la Comăneşti (jud. Bacău) este de departe cea mai cunoscută.